«Εθνικό καθήκον» η απομόνωση των ακραίων στοιχείων

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 12:28
UPD:13:03
A- A A+

Αδιανόητη και ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τη σύνδεση της αγωνίας των νέων και οποιωνδήποτε προβλημάτων με τις λεηλασίες, τα επεισόδια βίας, τους ταραξίες και τα ακραία στοιχεία, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως η πολιτική και κοινωνική απομόνωση των ακραίων στοιχείων είναι εθνικό καθήκον.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, «σε τόσο κρίσιμες ώρες ο οικονομικός δυναμισμός επηρεάζεται από τα πάντα... Και τα τελευταία γεγονότα ήταν πλήγμα στην Οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην απασχόληση, στον τουρισμό, στο κόστος του δανεισμού, στην προς τα έξω εικόνα της χώρας».

K. Kαραμανλής: «Εθνικό καθήκον η απομόνωση των ακραίων στοιχείων»

K. Kαραμανλής: «Εθνικό καθήκον η απομόνωση των ακραίων στοιχείων»

«Τα τελευταία γεγονότα είχαν σοβαρό κόστος για όλους τους πολίτες. Όλοι καταδικάσαμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν που στοίχισε το θάνατο ενός παιδιού. Όλοι στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που κινήθηκε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο για να καταλήξει στο πιο δραματικό αποτέλεσμα. Όλοι συγκλονιστήκαμε! Κάποιοι όμως κατέφυγαν στη βιαιότητα. Κάποιοι κατέφυγαν στην καταστροφή, το βανδαλισμό, τη λεηλασία περιουσιών. Αποδείχθηκαν εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, εχθροί της καθημερινής ζωής, εχθροί της Δημοκρατίας. Οι πράξεις τους δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα χαρακτήρισε τη βία αντικοινωνικό φαινόμενο, τονίζοντας ότι αποτελεί επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία και ζήτησε να απομονωθούν πολιτικά και κοινωνικά τα ακραία αυτά στοιχεία. «Είναι εθνικό καθήκον», τόνισε, και στο χρέος αυτό οφείλουμε να συμπράττουμε όλοι, η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι.

Θέλω να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική μανία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε για τη στάση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των ταραχών:

Τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση.

Ωστόσο, εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιμάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό μέρος και θα ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις. «Βούλησή μας είναι να βγάλουμε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συμπεράσματα και να πάρουμε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις. Να είστε σίγουροι, γι’ αυτό! Εκείνο που παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας, είναι να παρέχεται ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο», παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Καταλαβαίνω –είπε ο πρωθυπουργός- την πίεση των νέων, το ψυχολογικό κόστος της παράτασης της εξάρτησής τους από την οικογένεια, τις δυσκολίες για την εξεύρεση εργασίας μετά το πτυχία και γι αυτό επιμένω στις πολιτικές για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Βεβαίως και υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα αναξιοκρατίας, φαινόμενα διαφθοράς, κοινωνικής αδικίας. Οι παθογένειες είναι υπαρκτές, ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους είναι διαρκής και ανηφορικός, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και μίλησε για δίαυλους επικοινωνίας και διαλόγου με τους νέους:

Θέλω να ανοίξω διάλογο στην παιδεία και σε θέματα που απασχολούν τους νέους. Ο διάλογος για να αναβαθμίσουμε την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινάει στις αρχές του 2009, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η χώρα, τόνισε, δεν αντέχει διχασμούς, δεν αντέχει άλλα πλήγματα στον κορμό της, δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας και όπως υπογράμμισε, πλέον πρόκειται για μία σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή