Συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ- Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 10:47
UPD:10:53
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη συνάντηση καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη συμμαχία εδώ και δεκαετίες. Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οι μονάδες που μεταφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αποτελούν «νόμιμους» στόχους, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επίθεση σε εγκαταστάσεις σε μικρή απόσταση από τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ρωσικά drones έχουν ήδη πετάξει στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να αναζητηθούν τρόποι για να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να κάνουμε reset στη στρατιωτική μας στάση για αυτή τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι υπουργοί θα ξεκινήσουν μια σημαντική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας μακροπρόθεσμα, σε όλους τους τομείς».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία θα συζητήσει την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων και την τοποθέτηση περισσότερων εξοπλισμών στην ανατολική πλευρά της, καθώς και την ενίσχυση των αναπτύξεων αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

Ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η συμμαχία είναι απίθανο να λάβει τελικές αποφάσεις για τα μελλοντικά σχέδια στη συνάντηση της Τετάρτης, αλλά θα εξετάσει τις επιλογές για τον Ιούνιο, οπότε θα συναντηθούν ξανά οι υπουργοί Άμυνας. 

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει επίσης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα ανακοινώσει σήμερα πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη σημερινή σύνοδο, συμμετέχει εξ αποστάσεως ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Συμμετέχουν επίσης οι ομόλογοί του από τη Γεωργία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία - επίσης χώρες εκτός του ΝΑΤΟ.  Ο Ρεζνίκοφ ανέφερε στο Twitter ότι θα παροτρύνει το ΝΑΤΟ να μειώσει τη γραφειοκρατία και να επιταχύνει τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Είπε επίσης ότι το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι «ακόμη ανοιχτό».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή