Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας,Τσεχίας και Σλοβενίας

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 07:21
UPD:08:14
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
A- A A+

Υπό άκρα μυστικότητα,οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας επισκέφτηκαν το Κίεβο για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εδώ, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται η ιστορία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Εδώ η ελευθερία μάχεται ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ κρέμεται το μέλλον όλων μας», έγραψε στο Twitter.. «Αυτή η αποστολή δεν μπορεί να είναι μια άοπλη αποστολή», ανέφερε ο Πολωνός πρωθυπουργός  Κατσίνσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να παράσχουμε ανθρωπιστική και ειρηνική βοήθεια στην Ουκρανία».

«Θαυμάζουμε τον γενναίο αγώνα σας. Θαυμάζουμε τον θαρραλέο αγώνα σας», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα στη συνάντηση. «Παλεύετε για τη ζωή σας, τη χώρα σας και την ελευθερία σας. Ξέρουμε ότι παλεύετε και για τη ζωή μας. Δεν είστε μόνοι».

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνος Γιάνσα  είπε ότι είχε γίνει πολύς λόγος για τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία δύο χρόνια - κυρίως θεωρητικά. «Αλλά τότε παρατηρήσαμε ότι οι ευρωπαϊκές βασικές αξίες υπάρχουν στην πραγματικότητα. Και ότι κινδυνεύουν. Και ότι οι Ευρωπαίοι τις υπερασπίζονται. Με τις ζωές τους. Στην Ουκρανία.»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ένα μεγάλο και θαρραλέο βήμα. Σε μια εποχή που πολλές ξένες πρεσβείες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, «αυτοί οι ηγέτες των ανεξάρτητων ευρωπαϊκών κρατών» έδειξαν ότι δεν φοβούνται. «Είναι εδώ για να μας υποστηρίξουν. Είμαι σίγουρος ότι με φίλους σαν αυτούς, με χώρες όπως αυτές, με γείτονες και εταίρους σαν αυτούς, μπορούμε πραγματικά να κερδίσουμε."

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή