Τι μπορεί να προσφέρει ο κινεζικός δράκος στη ρωσική αρκούδα

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 11:42
UPD:11:44
Shutterstock
A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

O «δράκος» δεν θα πετάξει φωτιές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δέχεται εξάλλου ότι έχουμε πόλεμο. Υιοθετεί το ρωσικό αφήγημα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Αλλά θα προσπαθήσει να μην εμπλακεί σε αυτή με μία ανοιχτή στήριξη στην «αρκούδα», αφού θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις στις εξαγωγές του. Αυτό είναι που πιστεύουν οι αναλυτές, αλλά και αρχίζουν να δηλώνουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

O «δράκος» δεν θα πετάξει φωτιές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δέχεται εξάλλου ότι έχουμε πόλεμο. Υιοθετεί το ρωσικό αφήγημα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Αλλά θα προσπαθήσει να μην εμπλακεί σε αυτή με μία ανοιχτή στήριξη στην «αρκούδα», αφού θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις στις εξαγωγές του. Αυτό είναι που πιστεύουν οι αναλυτές, αλλά και αρχίζουν να δηλώνουν Κινέζοι αξιωματούχοι. Τζινπίνγκ  θα αντιδράσει ορθολογικά ή θα επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τη Δύση- όπως έκανε και ο φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα όσα εφιαλτικά εξελίσσονται στην Ουκρανία μας αποκαλύπτουν ότι η οικονομική λογική δεν έχει πάντα τον πρώτο λόγο, όταν έχουμε να κάνουμε με φιλοδοξίες για αναδιάταξη των ισορροπιών ισχύος και επέκταση της πολιτικής επιρροής. 

REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Αξίζει λοιπόν να δούμε, αν τελικά ο Σι αποφάσιζε να προσφέρει ευθέως βοήθεια στον Πούτιν, με τον οποίο πρόσφατα συνυπέγραψε ένα μανιφέστο 5.300 λέξεων για μία νέα εποχή «στενής συνεργασίας», τι μορφή θα μπορούσε αυτή να λάβει. 

 

Στρατιωτικός εξοπλισμός: Από πελάτης, προμηθευτής; 

 

WWW.DARPA.MIL

Η Μόσχα φέρεται να έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό - όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Αμερικανοί. Τα τελευταία χρόνια όμως οι συναλλαγές των εξοπλισμών έχουν αντίστροφη κατεύθυνση. Η Κίνα έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ρωσικό εξοπλισμό για τον εκσυχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αφού δεν θα μπορούσε να στραφεί για κάτι τέτοιο σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Περίπου το 80% των εισαγωγών όπλων στην Κίνα ήταν από τη Ρωσία από το 2017 έως και το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI. Αυτές καλύπτουν το 21% των συνολικών εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα μπορούσαν οι ρόλοι τώρα να αντιστρφούν; Οι κινεζικές δυνατότητες παραγωγής οπλικών συστημάτων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ένας τομέας στον οποίο έχει προχωρήσει ταχύτερα είναι αυτός των  drones για τα οποία θα μπορούσε να έχει αυξημένο ενδιαφέρον η Ρωσία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά κινεζικών drones από τους Ρώσους. 

 

Οι οικονομικοί δεσμοί

 

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Η Κίνα κάλυψε το 18% του συνολικού ρωσικού εμπορίου το 2021 - με τις διμερείς συναλλαγές να φτάνουν τα 147 δισ. δολάρια. Στόχος τους είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο στα 250 δισ. δολάρια έως το 2024. 

Η Κίνα έχει τεράστιες ανάγκες σε εισαγωγές σιταριού και κριθαριού. Αν και έως πρόσφατα απέφυγε να εισάγει ρωσικά σιτηρά εξαιτίας ανησυχιών για την ποιότητά τους, ήρε τη σχετική απαγόρευση την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η βοήθειά της σε αυτό το πεδίο ήταν λοιπόν άμεση- αλλά όχι και καθοριστική. Και τούτο γιατί δεν μπορεί να καλύψει η κινεζική ζήτηση τις απώλειες από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το εμπόριο της Ρωσίας με την Ε.Ε. το 2021 ήταν υπερδιπλάσιο εκείνου με την Κίνα. Όσοι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μένουν σε ισχύ ή και ενισχύονται τόσο οι σινο-ρωσικοί εμπορικοί δεσμοί θα λαμβάνουν ώθηση- αλλά όλα έχουν τα όριά τους. 

 

Και η ενέργεια

 

REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Η Κίνα είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακ. Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι δύο χώρες υπέγραψαν μία νέα συμφωνία άνθρακα αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων. Παράλληλα ο Πούτιν αποκάλυψε πρόσφατα νέες συμφωνίες πετρελάιου και φυσικού αερίου εκτιμώμενης αξίας 117,5 δισ. δολαρίων. 

Η Κίνα δεν θα μπορούσε να απορροφήσει πάντως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο που φτάνει στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η Γηραιά Ήπειρος αποφάσιζε ένα εμπάργκο ανάλογο με το αμερικανικό. Μάλλον όμως ο Πούτιν δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Όπως σχολιάζουν αναλυτές το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια είναι ένας «ελεγχόμενος πόνος» για τις ΗΠΑ, αλλά θα ήταν πιθανότατα «θάνατος» για τους Ευρωπαίους. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή