Η Κίνα επιδιώκει να αποφύγει τον αντίκτυπο από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εμπλοκή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στις συνέπειες της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την υποστήριξη του Κρεμλίνου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Πεκίνο απέρριψε αυτές τις ειδήσεις ως «παραπληροφόρηση» και είπε ότι ζητούσε ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κίνα κινδυνεύει να πληρώσει «υψηλό κόστος» για τη φήμη της και την εικόνα της εάν αποφασίσει να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν πολιτικό αναλυτή. Ακόμα κι αν η Κίνα ήθελε να «διασώσει» τη Ρωσία η ικανότητά της να το κάνει είναι πολύ περιορισμένη, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντάλι, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίσινγκερ για την Κίνα και τις ΗΠΑ.
«Μεγάλο μέρος της έκθεσης της Ρωσίας, η έκθεση της Κίνας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σε δολάρια ΗΠΑ – όχι σε ρούβλια και στο κινεζικό νόμισμα RMB. Θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή διαφορά στο περιθώριο, αλλά θα πλήρωνε αρκετά υψηλό κόστος για να το κάνει», είπε στο CNBC την Τρίτη.
Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κίνηση της Κίνας να παράσχει οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής ή οικονομικής βοήθειας στη Ρωσία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι και να οδηγήσει σε εκτεταμένες γεωπολιτικές συνέπειες.
«Η πιο συγκλονιστική εξέλιξη θα ήταν κάποια συμφωνία της Κίνας για παροχή στρατιωτικού υλικού ή ακόμα και φονικών όπλων στη Ρωσία, κάτι που θα ισοδυναμούσε με το να πάρει το Πεκίνο ενεργά το μέρος της Μόσχας στη σύγκρουση για πρώτη φορά», ανέφεραν.
«Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει σύντομα κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και θα προκαλέσει ένα μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό ρήγμα μεταξύ Κίνας και Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων για πιο εκτεταμένη οικονομική αποσύνδεση».
Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με κτίρια που χτυπήθηκαν στην πρωτεύουσα, Κίεβο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς ενισχύουν τις υπάρχουσες θέσεις αντί να πιέζουν προς τα εμπρός. Ο Πολωνός πρωθυπουργός και οι Τσέχοι και Σλοβένοι ομόλογοί του ταξιδεύουν στο Κίεβο την Τρίτη για να συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να ανακοινώσουν ένα πακέτο μέτρων στήριξης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr