Ο λαός που άλλαξε την Ευρώπη

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 08:59
UPD:09:02
EPA/ROBERT GHEMENT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Πολλά λέγονται για την πολιτική αφύπνιση του δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης και της ηγεσίας της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Δύση ξάφνιασε άπαντες για τα αντανακλαστικά της. Συνένωσε τις δυνάμεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι κάπως διαφορετική, γιατί αν κάτι αφύπνισε την Ευρώπη ήταν η σθεναρή, η ηρωική αντίδραση του ουκρανικού λαού και όχι η στάση του Ρώσου προέδρου.

Διότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ο ίδιος με αυτόν που παρουσιάστηκε στην εισβολή της Κριμαίας, μία εισβολή την οποία αντιμετώπισε αδιάφορα η Ευρώπη και παθητικά ο λαός της Κριμαίας. Αντίθετα, στην Ουκρανία κυβέρνηση και λαός εδώ και περίπου 20 ημέρες αντιστέκονται με πείσμα, και με όσα πενιχρά ή άλλα μέσα διαθέτουν, στη ρωσική εισβολή.

Αυτή η στάση λοιπόν του ουκρανικού λαού ήταν που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, καθότι αν οι Ουκρανοί αντιδρούσαν το ίδιο παθητικά με τον λαό της Κριμαίας, τα σύνορα της Ευρώπης θα είχαν αλλάξει στα ανατολικά της, οι ισορροπίες Δύσης - Ρωσίας θα παρέμεναν οι ίδιες ή περίπου οι ίδιες και στη Ρωσία θα άνοιγε η... όρεξη και για νέες επεκτατικές κινήσεις.

Σήμερα λοιπόν, το μέλλον προδιαγράφεται διαφορετικό. Η Ευρώπη καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το ΝΑΤΟ έπαψε να είναι εγκεφαλικά... νεκρό και οι αγορές πληρώνουν το δικό τους τίμημα, εμπλεκόμενες στον πρώτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.

Όσο για τους λαούς της Ευρώπης, δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία και την κρισιμότητα της κατάστασης. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες οικονομικές συνέπειες προκαλεί η παγκόσμια οικονομική σύρραξη και παράλληλα με μεγάλη ευαισθησία συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης των Ουκρανών πολιτών που χάνουν την πατρίδα τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή