Λευκορωσία: Μήπως έχει απρόσμενα ρόλο «ειρηνοποιού»;

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 10:34
UPD:10:39
via REUTERS/BELTA
A- A A+

Είναι η χώρα που πολλοί αποκαλούν την «τελευταία δικτατορία της Ευρώπης». Μάλλον αποτελεί πρότυπο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλοντας τα δει στα χνάρια της την Ουκρανία. Και είναι η χώρα που άνοιξε την πόρτα στα ρωσικά στατεύματα για την εισβολή τους στα ουκρανικά εδάφη. Από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής, υπήρχαν αναφορές ότι η Λευκορωσία δεν επέτρεψε απλά στις ρωσικές δυνάμεις να περάσουν στην Ουκρανία, αλλά έστειλε στρατεύματα. Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι η Λευκορωσία δεν θα εισέλθει στον πόλεμο, ούτε ότι έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη Μόσχα. 

Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, με το Μινσκ να απορρίπτει εκ νέου τους ισχυρισμούς. Στην τελευταία της τοποθέτηση, η Λευκορωσία διευκρίνισε ότι στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί. 

Το Κρεμλίνο ενδέχεται να επιδιώκει να πάρει τον άμεσο έλεγχο των λευκορωσικών μονάδων για να τις αναπτύξει στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση της Λευκορωσίας, σημειώνει σε ανάλυσή το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ανεξάρτητα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στις 13 Μαρτίου ότι Ρώσοι διοικητές προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχο των λευκορώσων μονάδων για να καταστείλουν τις προσπάθειες των Λευκορώσων στρατιωτών να αντισταθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταραχές» σε ορισμένες μονάδες που εδρεύουν στη Μπρεστ.

Χωρίς να μπορεί επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα μέσω άλλων πηγών αυτές οι αναφορές, οι αναλυτές σημειώνουν ότι εφόσον επιβεβαιωθούν, επαληθεύεται προηγούμενη εκτίμηση του Ινστιτούτου ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να φέρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση τόσο από τους Λευκορώσους στρατιώτες όσο και από τον Λευκορώσο πρόεδρο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Κρεμλίνο πιθανότατα επιδιώκει να πιέσει τη Λευκορωσία περαιτέρω να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς μάλιστα να αποκλείει επιθέσεις ψευδούς σημαίας (προβοκάτσια) στο έδαφος της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να τη σύρουν στον πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Φρανακ Βαϊακορκα, - σύμφωνα με τον συγγραφέα και καθηγητή Ζολταν Γκροσμαν- έχε δηλώσει ότι ο Πούτιν είχε όντως σχεδιάσει να συμμετάσχει ο λευκορωσικός στρατός στην εισβολή του, αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα και επικοινώνησαν με την εξόριστη αντιπολίτευση.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός απογοήτευσης μεταξύ των αξιωματικών του στρατού. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των στρατευμένων στρατιωτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σύνορα της χώρας μαζικά προς οποιονδήποτε δυνατό προορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Καζακστάν και των χωρών της Βαλτικής», είπε και συνέχισε: «Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε αυξανόμενη πίεση από διοικητές στρατιωτικών μονάδων να μην επέμβουν στις μάχες στην Ουκρανία. Υπάρχουν αξιωματικοί που πήραν αναρρωτική άδεια, άλλοι που ζήτησαν να τερματίσουν τις συμβάσεις τους, ακόμη και με το τίμημα της αποζημίωσης όλων των εξόδων από τη στρατιωτική τους θητεία. Μιλάμε για χιλιάδες δολάρια».

Σύμφωνα με τον Βαϊακορκα, «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτούς είναι ότι δεν έχουν πρακτικό τρόπο να φύγουν από τη Λευκορωσία. Στο παρελθόν, θα μπορούσαν να είχαν φύγει για τη Γεωργία, αλλά τώρα όλες οι πτήσεις εκεί από τη Λευκορωσία έχουν ακυρωθεί για τους επόμενους έξι μήνες. Δεν υπάρχουν πτήσεις προς τη Δυτική Ευρώπη και είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς πτήσεις για Κωνσταντινούπολη. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες. Πολλοί αξιωματικοί εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να διακινδυνεύσουν με αυτό το βήμα».

«Η Λευκορωσία έχει θέσει τη στρατιωτική της υποδομή διαθέσιμη στους Ρώσους, αλλά οι λευκορωσικές μονάδες δεν έχουν ακόμη εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος. Επιπλέον, βλέπουμε ότι μονάδες που σταθμεύουν δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους. Φαίνεται ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του λευκορωσικού στρατού στις μάχες άλλαξε ως αποτέλεσμα της πίεσης από τους κορυφαίους στρατιώτες και της άρνησης απλών στρατιωτών να πολεμήσουν», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή