Βουλή - Ερευνα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 11:44
UPD:11:46
A- A A+

Τη διερεύνηση του ασυνήθιστα υπερβολικού, όπως επισημαίνουν, αριθμού αιτήσεων παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το τελευταίο χρονικό διάστημα έπειτα από σχετικές ενέργειες της ΕΥΠ και της Εισαγγελίας Εφετών, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί, «εάν αρμόδια όργανα της ΕΥΠ, η διοίκηση της ΕΥΠ και ο ίδιος ο Εισαγγελέας Εφετών παραβίασαν βασικές συνταγματικές επιταγές που αφορούν το απαραβίαστο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ελλήνων πολιτών».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται «βάσιμες και ασφαλείς πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «οι νόμιμες προϋποθέσεις της παρεχόμενης σε πολλές περιπτώσεις εισαγγελικής άδειας για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών δεν τηρούνται, αλλά, αναιτιολόγητα και αυθαίρετα, η ΕΥΠ έχει το ελεύθερο από την σημερινή Εισαγγελία Εφετών, της οποίας προΐσταται ο τοποθετηθείς με Κυβερνητική επιλογή στη θέση αυτή κ. Καρούτσος, να παρακολουθεί πολίτες, μεταξύ των οποίων πιθανόν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους».

Γι αυτό ζητείται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης:

1) Να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί η συνδρομή των νομικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων (επαρκώς αιτιολογημένων αιτημάτων ΕΥΠ και σχετικών Εισαγγελικών αποφάσεων) παροχής αδείας για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών και συγκεκριμένα να διερευνηθεί για κάθε συγκεκριμένη πράξη παροχής εισαγγελικής αδείας αν φέρει την νόμιμη αιτιολογία.

2) Το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου να υποβληθεί στην Βουλή, και τα δείγματα αιτήσεως και Εισαγγελικής άδειας να αφορούν περιπτώσεις όχι μεταγενέστερες του χρόνου υποβολής της ερώτησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή