Την Πέμπτη (10/3) επιβλήθηκαν κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω των σχέσεών του με το Κρεμλίνο, το βράδυ της Παρασκευής (11/3) ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση άναψε «πράσινο φως» στην αμερικανική τράπεζα Raine να προχωρήσει η πώληση του συλλόγου.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν σταματήσει όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις προς τον Ρώσο μεγιστάνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Athletic, το οποίο επισημαίνει πως μέσα στις επόμενες 4 έως 6 εβδομάδες θα υπάρξει οριστική συμφωνία πώλησης με έναν απ’ τους επιχειρηματίες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για την αγορά των «μπλε».
Η πώληση της Τσέλσι θα προχωρήσει, αν ο Αμπράμοβιτς αποδείξει ότι δεν θα βγάλει κέρδος από τη μεταβίβασή της, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί κι ο ίδιος προ ημερών, λέγοντας πως δεν θα ζητήσει τα δάνεια που έχει δώσει στην ομάδα και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τη δεδομένη στιγμή:
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Τσέλσι έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αντιμετωπίζει οικονομική παράλυση μετά την επιβολή κυρώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση στον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, παρά την άδεια που δόθηκε στους «Μπλε» για να λειτουργήσουν πέρα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον διοικητικό επικεφαλής τουςς, πολλοί εταιρικοί λογαριασμοί του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, έχουν παγώσει επειδή οι τράπεζες είναι «απέχουσες του κινδύνου».
«Η άδεια επιτρέπει στον σύλλογο να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν την όρεξη για ρίσκο. Πάγωσαν ορισμένες από τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες κι αυτό άσκησε πολύ μεγαλύτερη πίεση στον σύλλογο», είπε μια πηγή στους Times.
Άνθρωποι εντός της Τσέλσι επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση προκαλεί σοβαρή ανησυχία: «Καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση των καθημερινών μας λειτουργιών».
Αξιωματούχοι του συλλόγου Λονδίνο συμμετείχαν σε μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών με μέλη της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για τροποποιήσεις σε ορισμένους από τους περιορισμούς που περιέχονται στην άδεια, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος στα λειτουργικά έσοδα του συλλόγου.
Η Τσέλσι φοβάται ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να τη βάλουν γρήγορα σε οικονομικά προβλήματα, χωρίς να έχουν πλέον πρόσβαση στα δισεκατομμύρια του Αμπράμοβιτς.
Η μεγαλύτερη άμεση ανησυχία για την Τσέλσι είναι ότι η κρίση θα οδηγήσει σε αφερεγγυότητα, με τον σχετικό κίνδυνο κυρώσεων στο πρωτάθλημα σύμφωνα με τους κανόνες της Premier League, αυξάνοντας έτσι τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πώλησης.
Η είδηση έρχεται μετά το αίτημα της Tre, βασικού χορηγού της Τσέλσι, να αφαιρεθεί το σήμα της τηλεφωνικής εταιρείας από την αγωνιστική φανέλα.
Οι άλλοι χορηγοί του συλλόγου δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να τερματίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις. Μετά την ανακοίνωση της Tre, η Hyundai είπε ότι αξιολογεί την κατάσταση.
Η Trivago, χορηγός του προπονητικού κιτ, ισχυρίστηκε ότι είναι δίπλα στην Τσέλσι, ενώ η Nike, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο 900 εκατομμυρίων λιρών το 2016, μέχρι στιγμής αρνήθηκε να σχολιάσει, αν και οι φήμες κάνουν λόγο για πιθανό αντίο από την αμερικανική εταιρεία.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, είναι πιθανό - γράφουν οι Times - να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί, ιδίως στα ανώτατα όρια δαπανών για ταξίδια και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων των παικτών.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες είπαν ότι θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο να τεθούν όρια στα εμπορικά έσοδα, όπως οι πωλήσεις εισιτηρίων. Η Τσέλσι, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα χωρίς αυτά τα έσοδα, με κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει η πώληση του συλλόγου και η διασφάλιση ότι τα έσοδα από την εκποίηση δεν θα πάνε στον Αμπράμοβιτς.
Ο Ρωσοϊσραηλινός δισεκατομμυριούχος έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από αξιώσεις έναντι της εταιρείας και ότι τα καθαρά έσοδα από την πώληση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα θύματα της εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπράιαντ, η κυβέρνηση πρέπει να «απαγάγει» την Τσέλσι για να αποκτήσει επαρκή εποπτεία της εκποίησης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εισαγωγή νέας νομοθεσίας για να το κάνει.