Βρετανία: Ενοχος Ιρακινός γιατρός για τρομοκρατικές επιθέσεις

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 12:25
A- A A+

Ιρακινός γιατρός κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για τον σχεδιασμό τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών έξω από νυχτερινό κέντρο στη βρετανική πρωτεύουσα και για τοποθέτηση εκρηκτικών μία ημέρα μετά σε αεροδρόμιο της Σκοτίας.

Ο Μπιτάλ Αμπντάλα, 29 ετών καταδικάστηκε ως μέλος μικρής ισλαμιστικής ομάδας που σχεδίαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων αλλά κατέληξαν σε δραματική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης καθώς απέτυχαν τα αρχικά σχέδια.

Ο Αμπντάλα, μαζί με τον συνεργό του Καφίλ Αχμεντ έναν Ινδό μηχανικό που υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση στη Γλασκώβη, ήθελαν να τιμωρήσουν τον βρετανικό λαό για τον ρόλο της Βρετανίας στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, σύμφωνα με τους δημόσιους κατηγόρους.

Στις επιθέσεις του Λονδίνου οι άνδρες προσπάθησαν να ανατινάξουν με εκρηκτικό μηχανικό από γκαζάκια δύο αυτοκίνητα, βυτιοφόρα καυσίμων, ένα νυχτερινό κέντρο και στάση λεωφορείου στο Γουέστ Εντ τις πρώτες ώρες της 29ης Ιουνίου του 2007.

Την επόμενη ημέρα οι βομβιστές οδήγησαν ένα τζιπ με εκρηκτικά με ταχύτητα στο διεθνές αεροδρόμιο της Γλασκώβης.

Ο Αμπντάλα αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι «αγαπά την Αγγλία» και ότι νόμιζε ότι πήγαιναν στην Γλασκώβη για να φύγουν από τη χώρα.

Ο συν-κατηγορούμενος Ιορδανός γιατρός, Μοχάμεντ Ασα, 28 ετών, που κατηγορήθηκε για καθοδήγηση και χρηματοδότηση των επιθέσεων απηλλάγη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή