ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 12:53
A- A A+

Την αισιοδοξία του εξέφρασε σήμερα ο υποδιοικητής του ΝΑΤΟ για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα βελτιωθεί το 2009, παρά το γεγονός ότι φέτος διπλασιάστηκαν τα κρούσματα βίας και η χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για τις διεθνείς δυνάμεις από το 2001.

«Υπάρχουν λόγοι να είμαι αισιόδοξος. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, δεν θα επιδεινωθεί το 2009», είπε ο Βρετανός στρατηγός Τζιμ Ντάτον, υποδιοικητής της διεθνούς δύναμης αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ.

«Κατά πρώτον, υπάρχει πολύ καλύτερος συντονισμός με τις πακιστανικές δυνάμεις στα σύνορα. Υπάρχει η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών του χρόνου και η εγγραφή των ψηφοφόρων διεξάγεται αρκετά καλά έως σήμερα», πρόσθεσε ο στρατηγός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

«Μια νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διοριστεί, με νέες ιδέες, και ήδη γνωρίζουμε μερικές από αυτές: ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την περιοχή του κόσμου και πιθανή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων», είπε ο στρατηγός.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε το Αφγανιστάν να αποτελέσει προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής και να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στη χώρα αυτή, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 33.000 άνδρες.

«Ωστόσο η πραγματική αύξηση των δυνάμεων τα δύο με τρία επόμενα χρόνια, είναι ο διπλασιασμός του μεγέθους του αφγανικού στρατού. Λίγοι στρατοί στον κόσμο μπορούν να διπλασιάσουν το μέγεθός τους ενώ παράλληλα πολεμούν για να αντιμετωπίσουν μια εξέγερση. Ωστόσο οι Αφγανοί δείχνουν ικανοί να το πετύχουν», υπογράμμισε ο στρατηγός.

Ο αφγανικός στρατός που αριθμεί σήμερα 60.000 άνδρες, αναμένεται να ξεπεράσει τους 130.000 στρατιώτες έως το 2012.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή