Φον ντερ Λάιεν: Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 16:30
UPD:17:00
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών. « Οι κυρώσεις μας θα απομονώσουν πλήρως τη Ρωσία», προειδοποίησε.

«Θα ληφθεί ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων για να αυξηθεί το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός από τα οικονομικά μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να «συνεχίσει να απομονώνει τη Ρωσία διπλωματικά».

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ», υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως θα υπάρξει και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ θα καθορίσει ένα «σχέδιο δράσης» για την έξοδο από την «ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας» έως το 2027.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενεργειακή επάρκεια τον επόμενο χειμώνα, για αυτό θα συστήσουμε μια ομάδα κρούσης», ανακοίνωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας και της άμυνας, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως η ΕΕ θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Εναι θέμα «καθορισμού των επενδύσεων που χρειαζόμαστε». «Μέχρι τον Μάιο» θα παρουσιαστεί μια ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.

«Η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια επίθεση εναντίον των αξιών μας, εναντίον της Δημοκρατίας», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία επεσήμανε πως «η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαίκής μας ιστορίας».

«Σήμερα ανοίξαμε τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Οι Ουκρανοί δείχνουν τεράστιο θάρρος, αυτός ο τρομερός πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Ουκρανία είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα ανοίξαμε την πόρτα για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να υιοθετήσει νέα μέτρα κυρώσεων, καθώς όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι στόχοι ήταν πάνω από όλα «η κατάπαυση του πυρός» και η «απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος φοβόταν μια απάντηση στις κυρώσεις από τη Ρωσία. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», προειδοποίησε.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή