ΠΑΣΟΚ: Υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 15:38
UPD:18:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Για υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, ¶ννα Διαμαντοπούλου και ο εισηγητής ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος, Μιχάλης Παντούλας, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Προϋπολογισμό για την Παιδεία.

Η Ελλάδα, επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. όπου υπάρχει μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Παιδεία, αντιπαραβάλλοντας τα παραδείγματα της Γαλλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τα κονδύλια για την εκπαίδευση στους προϋπολογισμούς τους.

Οπως σημείωσε, ο μέσος όρος χρηματοδότησης των προϋπολογισμών παιδείας στην Ευρώπη των «27» είναι 5%, ενώ στην Ελλάδα για 5η συνεχή χρονιά έχουμε μείωση του προϋπολογισμού της παιδείας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στο 3,057%.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε απογοητευτικό τον απολογισμό της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης και φάρσα το τμήμα του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

«Σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μεγάλα και πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Υπολειτουργούν τα πανεπιστήμιά μας, υποχρηματοδοτείται συνολικά η δημόσια παιδεία, διαστρεβλώνεται η εκπαίδευση στο Λύκειο μέσα από ένα σύστημα εξετάσεων το οποίο φαίνεται πια ότι έχει φτάσει στα όρια του», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα εναγκαλισμού όλου του εκπαιδευτικού συστήματος από ένα κράτος το οποίο λειτουργεί με αναξιοκρατία και με κομματισμό. Έχει παραποιηθεί και αλλοιωθεί ο θεσμός του ασύλου. Η κατάσταση θέλει μία συνολική αλλαγή με μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις».

Εμαστε σε κενό εξουσίας, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει υπουργός Παιδείας, παρατήρησε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τους πρυτάνεις για τα διαδραματιζόμενα στα πανεπιστήμια.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ζητεί από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε μία αύξηση των δαπανών της Παιδείας: «Να βγούμε από τη Βουλή έχοντας συμφωνήσει ότι μπορούμε να κόψουμε από παντού για να χρηματοδοτήσουμε την Παιδεία», όπως είπε.

«'Η θα αλλάξουμε την Παιδεία ή το εκπαιδευτικό σύστημα θα καταστρέψει τη χώρα», υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου. «Δεν γίνεται πια χωρίς μεγάλες αλλαγές και προτεραιότητα στην Παιδεία να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα ανάπτυξης, τα θέματα κοινωνικής συνοχής, να βγούμε από την κρίση» εκτίμησε και στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από το Μάρτιο το πρόγραμμά του για την Παιδεία, το οποίο ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και φτάνει μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ σύντομα θα διοργανώσει Συνδιάσκεψη για το θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή