«Φίλιππος»: Τσουχτερό κρύο και χιόνια τις επόμενες ώρες, κλειστοί δρόμοι και σχολεία

«Όχι» στις άσκοπες μετακινήσεις μετακινήσεις λέει η ΠΠ
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 17:09
UPD:17:46
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Επελαύνει η κακοκαιρία «Φίλιππος» σχεδόν σε όλη τη χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνές στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Αττική.

Προβλήματα εντοπίζονται και σε πολλούς δρόμους, καθώς απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ κατά τόπους, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.  

Σύσταση από την Πολιτική Προστασία

Νωρίτερα, νέα συντονιστική σύσκεψη συγκλήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

Στη διάρκειά της, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε  για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Διευθύνσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητες και αύριο, Παρασκευή, για την κίνηση των οχημάτων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Ήδη, από χθες το βράδυ ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα και τα μεγάλα φορτηγά και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, στην Αττική Οδό, στον περιφερειακό Υμηττού και στον περιφερειακό Αιγάλεω.

Το πρωί η Εθνική Οδός έκλεισε για λίγο για όλα τα οχήματα για να καθαριστεί ο δρόμος από το χιόνι, ωστόσο, μετά από μισή ώρα άνοιξε και πάλι και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για τα οχήματα.  

Κλειστοί παραμένουν οι εξής δρόμοι: 

  • Στην οδό Αναστάσεως (Παπάγου)  από το κοιμητήριο προς τον Υμηττό
  • Στην επαρχιακή οδό Εκάλης- Ν. Μάκρης από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ μέχρι το πάρκο Ανατολής
  • Στην Λ. Διονύσου από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης- Ν. Μάκρης
  •  Στην Λ. Διονύσου από το ύψος 414 ΣΝΕΝ προς τον Άγιο Πέτρο (Πεντέλη)
  • Στη Λ. Χασιάς από το ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών

Επίσης, ανακοινώνεται ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε τεθεί σε ισχύ ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα επί του οδικού άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από Χ.Θ. 484+000 (Διόδια Μαλγάρων) έως Χ.Θ. 474+000 (Κόμβος Κλειδίου).

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ανακοινώσεις της Τροχαίας

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Στο μεταξύ, την απόφαση να μη λειτουργήσουν δια ζώσης ούτε αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα, καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, έλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Επί ποδός» τα μηχανήματα στη Στερεά Ελλάδα

Επιχειρούν ήδη 187 μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη αναπτύξει μεγάλο στόλο από εκχιονιστικά και χωματουργικά μηχανήματα, ενώ έχει ενεργοποιήσει και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου «Φίλιππος», το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες. 

Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στο Πήλιο

Με ιδιαίτερη ένταση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πλήττεται η Μαγνησία από την κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, αλλά και την Όθρυ.

Πολύ χιόνι πέφτει και πάλι στο ανατολικό Πήλιο και κυρίως στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Η χιονόπτωση είναι επίσης έντονη και στις περιοχές της Τσαγκαράδας, του Νεοχωρίου, της Αργαλαστής και σε όλο το Νότιο Πήλιο.

Συνεχής χιονόπτωση υπάρχει και στις δυτικές περιοχές του Πηλίου μέχρι και τα προάστια του Βόλου, όπως στην Ανακασιά, τον Άνω Βόλο και την Άλλη Μεριά.

Επίσης, κλειστά παραμένουν και σήμερα,όπως και χθες, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Με αλυσίδες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αχαΐα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακό οδό Πατρών - Καλαβρύτων, από την τοπική κοινότητα Καταρράκτη έως την τοπική κοινότητα Κομπηγαδίου, ενώ η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου

Επίσης, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή