Μπλακ άουτ στο Τσερνόμπιλ: Τι λέει η ουκρανική κυβέρνηση

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 14:42
UPD:14:54
REUTERS/Gleb Garanich
A- A A+

Την διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, σχολιάζει η ουκρανική κυβέρνηση τονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες επεδική δεν είναι δυνατό να ψυχθεί το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο. 

Χωρίς ρεύμα- προειδοποιεί η ουκρανική κυβέρνηση- οι 20.000 μονάδες αναλωμένου καυσίμου που αποθηκεύονται εκεί κινδυνεύουν να υπερθερμανθούν εάν εξατμιστεί το ψυκτικό. «Μετά από αυτή την εξάτμιση, αυτό θα οδηγήσει σε πυρηνική εκκένωση», προειδοποίησε η ουκρανική κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει έκλυση ραδιενέργειας «ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει το ραδιενεργό νέφος σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης», δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι στο Τσερνόμπιλ κινδυνεύουν να λάβουν μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας», πρόσθεσε. 

Οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο κατέστησαν αδύνατη την πραγματοποίηση επισκευών στις εγκαταστάσεις, ανέφερε η ουκρανική πέυρά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό. Όπως υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών. «Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», είπε. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.  «Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας επίσης ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA ) δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Αργά την Τρίτη η υπηρεσία είχε δηλώσει ότι δεν λάμβανε πλέον δεδομέαν από τα συστήματά του στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων εκεί.

Από την πλευρά της η Μόσχα δήλωσε νωρίτερα ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο μιας σειράς πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις από «τρομοκρατικές ομάδες». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή