Πρωτοβουλία Κ. Μητσοτάκη για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 14:25
UPD:14:32
A- A A+

Πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η πρόταση «αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρώπης στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε κάθε επίπεδο», έχει σταλεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με όσα είπε, θα δοθούν σε λίγες ημέρες όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι ζητείται από την Ε.Ε. εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επανέλαβε ακόμη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στις επιχειρήσεις και τους αγρότες και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε και στοχευμένες πολιτικές στήριξης». «Το μέγεθος και η περίμετρος εξετάζονται αυτό το διάστημα και σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις» είπε.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και της νέας πραγματικότητας που αναδύεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συζητήσεις με διάφορους τρόπους. Ο πρωθυπουργός πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες κινήσεις κάναμε και στη σύνοδο των υπουργών και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου». «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μοιραία προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη» σημείωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή