Ουκρανία: Ραγδαία αύξηση στις επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 12:53
UPD:13:04
REUTERS/VIACHESLAV RATYNSKYI
A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  προειδοποίησε σήμερα ότι οι επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί «ραγδαία» τις τελευταίες ημέρες και εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιος ήταν υπεύθυνος. 

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Κάθριν Σμολγουντ, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται πολύ γρήγορα τις τελευταίες ημέρες».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται για να στείλει επειγόντως ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία. Μεταξύ των αποθεμάτων που εξαντλούνται είναι οξυγόνο, ινσουλίνη, προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, χειρουργικές προμήθειες και προϊόντα για το αίμα. Σύμφωνα με τον Κλούγκε,  το οξυγόνο, τα παιδικά εμβόλια και οι ειδικές αγωγές για την ψυχική υγεία ήταν μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων τους, καθώς και οι ανάγκες των γυναικών.

«Οι προηγούμενες συγκρούσεις μας έχουν δείξει ότι τα έφηβα κορίτσια, οι γυναίκες με αναπηρία και οι ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάσταση. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από άτομα έξω από το σπίτι και από ένοπλες ομάδες, καθώς και από βία από τους συντρόφους και σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε. 

 ​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή