Ουκρανία: Γιγαντώνoνται οι προσφυγικές ροές - Θέμα ωρών να υπερβούν τα 2 εκατ. οι πρόσφυγες

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 11:30
UPD:13:51
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Τα δύο εκατομμύρια αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο» είπε έπειτα από την επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά.

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά από το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο, από πιο ευάλωτους πρόσφυγες. Αυτή, όπως παρατήρησε, θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση που θα κληθούν να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη.

EURONEWS
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση - Αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Παγκόσμια κατακραυγή και εκκλήσεις για παροχή βοήθειας στις υπό πολιορκία πόλεις.

Ο Γκράντι υπογράμμισε ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών». «Τώρα πρόκειται για οκτώ ημέρες» τόνισε. «Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε.

Περίπου 1,2 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή. Συνολικά 141.500 άτομα πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα, κατά την ίδια πηγή.

Συνολικά 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας, 29.636 άτομα πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα.

Χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε πως η Ευρώπη μπορεί να υποδεχθεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί, αν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός των πόλεων αδιακρίτως, μπορούμε να περιμένουμε πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Ασφάλεια, στη διάρκεια συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

naftemporiki.gr

 ​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή