Λονδίνο: Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έπληττε και την Ουκρανία

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 11:05
UPD:11:06
REUTERS/POOL
A- A A+

Το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην χώρα του εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στο έδαφός της, θα έπληττε και την Ουκρανία, σημείωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας.

Επαναλαμβάνοντας την θέση της χώρας- που τάσσεται κατά- του αναφορικά με το θέμα, ο Ουάλας είπε στο BBC ότι ούτε οι ρωσικοί πύραυλοι ούτε το πυροβολικό θα επηρεάζονταν από μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα εμπόδιζε επίσης τα ουκρανικά αεροσκάφη να πετούν. «Αν έχουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κανείς δεν πετάει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από την άλλη «μπορούμε να παρέχουμε αντιαεροπορική ικανότητα». «Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου στόχου», τόνισε. 

Η Ρωσία δεν σημειώνει πρόοδο

Σχολιάζοντας την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ουάλας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν «απελπίζονται» και «βλέπουμε τους Ρώσους να διπλασιάζουν τη βαρβαρότητα».

Όπως είπε, «η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμη πρόοδο, και είμαστε στη μέρα 13. Αυτή η βόρεια φάλαγγα για την οποία έχουμε μιλήσει συχνά είναι ακόμα λίγο πολύ κολλημένη, εννοώ πραγματικά κολλημένη, οπότε δεν προχωρά».

Σύμφωνα με τον Ουάλας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινώσει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, και βοηθά στην οργάνωση της παράδοσης βοήθειας μέσω του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών της ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα της πιθανής προμήθειας αεροσκαφών από την Πολωνία για τη μάχη στην Ουκρανία, είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για το εάν η Πολωνία θα το έκανε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τζετ απευθείας στην Ουκρανία, δεν έχουμε τον ίδιο τύπο μαχητικών αεροσκαφών που πετούν, Mig-29 και άλλα... Η άποψή μας θα ήταν ότι εναπόκειται στην Πολωνία σε διμερή βάση να αποφασίσει εάν θα υποστηρίζει την Ουκρανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει την Πολωνία ως παλιό σύμμαχο.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους πρόσφυγες

Όσον αφορά το θέμα των προσφύγων, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση των Ουκρανών που φτάνουν στο Καλαί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταγγείλει ότι πρέπει να ταξιδέψουν πίσω στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες για να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε. 

Είπε επίσης ότι η κατανόηση της κυβέρνησης ήταν «τεράστια» και θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν είναι ότι επιτρέπουμε μόνο σε 300 άτομα να εισέλθουν, αλλά το σύστημα δεν ήταν αρκετά γρήγορο, κάτι που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε. 

 ​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή