Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 14:05
UPD:14:06
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Όσοι επιλέγουν να δουλέψουν στο δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έστω και για λίγους μήνες, παίρνουν την συγκεκριμένη απόφαση επειδή έχουν ανάγκη να εργαστούν. Προφανώς δεν το κάνουν για χόμπι, ούτε έχουν… βίτσιο να τους μαστιγώνουν όλη μέρα και να τους δίνουν το βασικό μισθό. Πόσο μάλλον όταν τους καλεί ο ίδιος ο ΕΦΚΑ να εργαστούν ως συμβασιούχοι. 

Θα περίμενε κανείς, ο μεγαλύτερος Ασφαλιστικός Φορέας της χώρας, να δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό στους συμβασιούχους που επιλέγει, όχι το αντίθετο. Ο ΕΦΚΑ άλλωστε, εκ της θέσεώς του, πρέπει να δίνει «το καλό παράδειγμα». Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εργασίας. 

Μόλις στις 21 Ιανουαρίου, προσλήφθηκαν στον ΕΦΚΑ 100 συμβασιούχοι, εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Για τους επόμενους 14 μήνες θα απασχολούνται με την απονομή των συντάξεων. Μόνο που ενάμιση μήνα μετά, περίπου οι μισοί εξ αυτών «όπου φύγει – φύγει»! 

Οι καταγγελίες τους στο σωματείο τους, είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές. Στις συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν, υπάρχει ο όρος ότι η αμοιβή τους, θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά τους. Για να το κάνουμε πιο λιανά: Αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν 60 συνταξιοδοτικές υποθέσεις μέσα σε ένα μήνα, ο μισθός «κάνει φτερά». Με 60 + 1 υποθέσεις παίρνουν το βασικό. Με 200 υποθέσεις το μήνα παίρνουν όλο το ποσό που έχουν συμφωνήσει, δηλαδή 900 ευρώ. Μόνο που 200 υποθέσεις το μήνα, μεταφράζεται σε 8 την ημέρα. Οι μόνιμοι υπάλληλοι, μόλις και μετά βίας καταφέρνουν 3 υποθέσεις ημερησίως… 

Προφανώς, υπήρξαν αρκετοί από τους συμβασιούχους, που μόλις είδαν το κείμενο που τους ζητήθηκε να υπογράψουν, «έτριβαν τα μάτια τους». Μα, είναι σύμβαση του ΕΦΚΑ; Είναι δυνατόν; 

Και όμως. Μάλιστα, η διοίκηση του Φορέα, φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτές είναι οι λεγόμενες «συμβάσεις έργου» και όσοι υπογράψουν δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας. Ως αποτέλεσμα βέβαια, οι παραιτήσεις «πάνε σύννεφο». 

Πρόκειται για ένα τεράστιο φιάσκο, που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο των δικηγόρων και των λογιστών, που εδώ και τρεις μήνες, έπιασαν δουλειά στην απονομή των συντάξεων. Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις που διεκπεραίωσαν να είναι ελάχιστες, μερικές δεκάδες. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, έχουν λάθη. Έτσι, οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, αναγκάζονται να τις επανελέγχουν, για να τις διορθώσουν! 

Στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στον ΕΦΚΑ, έχει φτάσει η ώρα να αναθεωρήσουν τις αρχικές ιδέες τους. Μπορεί να είχαν τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όταν οι συμβασιούχοι «φεύγουν τρέχοντας» μόλις βλέπουν τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν, όταν οι δικηγόροι και οι λογιστές κάνουν την μία γκάφα πάνω στην άλλη, στις απονομές των συντάξεων, τότε το μοντέλο έχει αποτύχει. Ένα μοντέλο που στηρίχθηκε επικοινωνιακά, αλλά φαίνεται ότι στερείται ουσίας. Ας αλλάξουν ρότα στην Σταδίου 29 τώρα, γιατί οι θεσμοί δεν αστειεύονται. Βλέπετε, υπάρχουν και δεσμεύσεις… 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή