Ο Μακρόν «δεν ζήτησε διαδρόμους που καταλήγουν στη Ρωσία»

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 10:54
UPD:11:32
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνείται ότι ζήτησε να οδηγήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Ρωσία και την Λευκορωσία, αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BFMTV.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτησε διαδρόμους στη Ρωσία μετά τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε στο BFMTV το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά επίμονα να φύγουν οι άμαχοι πληθυσμοί και να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας», αναφέρθηκε. 

«Είναι ένας άλλος τρόπος για τον Πούτιν να προωθήσει το αγήγημά του και να πει ότι είναι οι Ουκρανοί που είναι οι επιτιθέμενοι και είναι αυτοί που προσφέρουν άσυλο σε όλους», τόνισε το μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την απεριόριστη πρόσβαση στην [ανθρωπιστική] βοήθεια. Υπενθύμισε [στον Πούτιν] τη σημασία μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων πλήρως αποδεκτής από τους Ουκρανούς. Ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι πρώτα απ' όλα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η [στρατιωτική] επίθεση. Αυτό ζητήσαμε επανειλημμένα από την αρχή του πολέμου. Ζητήσαμε από τους Ρώσους να σταματήσουν τη μάχη, να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη βοήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία και όχι η Ουκρανία που διεξάγει πόλεμο στη Ρωσία», ανέφερε το Ελιζέ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας- Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι-και να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν προσωπικού αιτήματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ωστόσο, οι διάδρομοι αυτοί φαίνεται ότι καταλήγουν στη Λευκορωσία και τη Μόσχα. Από τις τέσσερις πόλεις για τις οποίες η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός, μόνο για τις δύο μικρότερες - τη Μαριούπολη και τη Σούμι - προβλέπονται διαδρομές εκκένωσης που οδηγούν σε άλλα μέρη μέσα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, οι διαδρομές των ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι:  

  • Μαριούπολη:
    Διάδρομος 1-
    Novoazovsk, Taganrog, Rostov-on Don (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε επιλεγμένο προορισμό ή προσωρινό χώρο 
    Διάδρομος 2- Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Ζαπορίζια (Ουκρανία)
  • Χάρκοβο:
    Nekhoteyevka, Belgorod (Ρωσία) κατόπιν αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς
  • Σούμι: 
    Διαδρομή 1- Sudzha, Belgorod με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς
    Διαδρομή 2- Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ουκρανία)
  • Κίεβο:
    Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Chernobyl, Gden', Gomel (Λευκορωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς στη Ρωσία

Από την πλευρά του το Κίεβο χαρακτήρισε «ανήθικη» τη στάση της Ρωσίας.  Οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του ουκρανικού εδάφους, δήλωσε εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  «Πρόκειται για μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα βάσανα των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή