Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Δεν φαίνεται φως στο ενεργειακό «τούνελ» καθώς οι τιμές χτυπάνε κόκκινο και δεν υπάρχουν ελπίδες για άμεση αποκλιμάκωση. Το ενεργειακό ράλι - που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία - επηρεάζει και μια σειρά βασικών αγαθών, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας κυρίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι πεπερασμένα. Καμπανάκι χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στο Open είπε χαρακτηριστικά «ψυχραιμία, είμαστε σε πόλεμο. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η εικόνα είναι πως κάθε ημέρα είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όσον αφορά στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε αύξηση κατά 10% στις τιμές της ενέργειας (με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί κατά 100% τις τελευταίες ημέρες) αυξάνει κατά 0,2 μονάδες τον πληθωρισμό. Παράλληλα δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στο εμπόριο (με βασικό πρόβλημα στα σιτηρά) και στον τουρισμό, ενώ η αβεβαιότητα αυξάνει το κόστος δανεισμού ειδικά για την Ελλάδα που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος να υπάρξει ένα ευρωπαϊσμό σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κραδασμών στο ενεργειακό πεδίο. Παράλληλα κρίσιμη μάχη δίνεται για την εξαίρεση των δαπανών για την ενέργεια και την άμυνα από το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ωστόσο έως ότου κλειδώσουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις στην κυβέρνηση καλούνται να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης για να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το τσουνάμι των ανατιμήσεων. Προτεραιότητα δίνεται στην παράταση του ενεργειακού πλέγματος στήριξης για όσο διάστημα απαιτηθεί
Παράλληλα η κυβέρνηση εστιάζει σε τρεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού:
1. Τους πλέον ευάλωτους που είναι αναγκαίο να στηριχτούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα- μια επιταγή ακρίβειας- πριν από το Πάσχα και μέσα στο Μάρτιο αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηριχθούν χαμηλοσυνταξιούχοι (με εισοδηματικά κριτήρια) και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος Όσον αφορά στους χαμηλόμισθους το Μάιο θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.
2.Τη μεσαία τάξη. Μέσα στο μήνα έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ , με το οικονομικό επιτελείο να μιλά για μειώσεις που αφορούν στο 80% των νοικοκυριών. Πάντως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για άμεσες φοροελαφρύνσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να προχωρήσουν βήμα - βήμα. Έτσι το καλοκαίρι αναμένεται μια ακόμα μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πάει για το 2023 εκτός απροόπτου.
3.Τους νέους. Στα σκαριά είναι ένα σχέδιο με στόχο φθηνότερη στέγη. Παράλληλα έμφαση δίνεται στο πακέτο των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με συγκεκριμένες δράσεις να απευθύνονται στους νέους. Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18 έως 30 ετών για 10.000 άτομα αλλά και τα δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες
ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η «κρίση ακρίβειας»
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση του εκμεταλλεύεται χυδαία τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλάνε για «κρίση ακρίβειας» στην οποία έχει βρεθεί η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως: ο πληθωρισμός το Γενάρη σκαρφάλωσε στο 6,2%, με τρομακτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων, τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αύξηση περίπου 20% στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης. Και γίνεται λόγος για την ανάγκη «γενναίων αποφάσεων για να μην υπάρξει «πρωτοφανής κοινωνική κρίση»