«Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, ούτε έχει αποτύχει. Κάνουν λάθος οι Αμερικανοί»

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 18:27
UPD:05/03/2022 04:42
AFP/YEVGENY BIYATOV
A- A A+

Μόλις δύο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία του Πούτιν να κατακτήσει άμεσα το Κίεβο ισοδυναμούσε με σοβαρή ήττα. Η επίθεση της Ρωσίας ήταν πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα. ή είχε ακόμη αποτύχει επειδή η πρωτεύουσα δεν είχε πέσει, υπστηρίχθηκε. 

Ωστόσο, σύμφωνα με  τον στρατιωτικό αναλυτή, συνεργάτη  του Foundation for Defense of Democracies και εκδότη του Long War Journal του FDD, Bill Roggio, «οι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο αυταπατώνται, καθώς αφήνουν την συμπάθειά τους για την Ουκρανία να θολώσει την κρίση τους»

 

«Θυμήσου το Ιράκ...»

Όπως αναφέρει ο Roggio με άρθρο του στην Daily Mail, «οι Αμερικανοί θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους για την στρατηγική του Πούτιν», προτρέποντάς τους να μην ξεχνούν την εμπειρία τους από την εισβολη στο Ιράκ το 2014:  «Τις πρώτες ώρες του πολέμου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ξεκίνησε την επίθεση «σοκ και δέος» σε μια προσπάθεια να σκοτώσει γρήγορα τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλους βασικούς ηγέτες και να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Σαντάμ επέζησε, αλλά ο στρατός των ΗΠΑ ήταν πλήρως έτοιμος να δώσει συνέχεια σε μια χερσαία επίθεση».

 «Οι πόλεμοι δεν εξελίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα. O συμβατικός πόλεμος είναι μια επιχείρηση που καταναλώνει χρόνο και πόρους και δεν ξεδιπλώνεται μέσα σε μια-δυό μέρες» λέει ο Roggio.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών, ο Πούτιν πίστευε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα κατέρρεε μόλις τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν τα σύνορα και κατευθυνθούν προς το Κίεβο. Ως εκ τούτου, η επιχείρησή του απέτυχε επειδή η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει στη θέση της.

«Ο Πούτιν σίγουρα πόνταρε σε μια γρήγορη νίκη, αλλά προφανώς δεν βασιζόταν μόνο σε αυτήν την στρατηγική. Μία ματιά στη ρωσική στρατιωτική επίθεση δείχνει ότι υπήρχε ένα σχέδιο για μια πλήρους κλίμακας εισβολη, εάν ο γρήγορος «αποκεφαλισμός» της ουκρανικής ηγεσίας αποτύγχανε. Αυτό το σχέδιο εκτελεί τώρα η Ρωσία» λέει ο αναλυτής.

 

 

«Η πραγματικότητα»

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, επισημαίνει ο Roggio, είναι ότι οι  δυνάμεις του Πούτιν έχουν εισέλθει 70 μίλια μέσα στην Ουκρανία σε λιγότερο από μια εβδομάδα και βρίσκονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Και αυτό δεν είναι σημάδι αποδιοργανωμένης, κακώς συντονισμένης και αποτυχημένης επίθεσης όπως θα ήθελαν να είναι οι Δυτικοί».

«Ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να υπολόγισε λανθασμένα το σθένος της ουκρανικής αντίστασης και την ένταση των αντιδράσεων της Δύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τρελός, ότι δεν εξέτασε όλες τις δυνατότητες όταν επέλεξε να εισβάλει και ότι δεν έχει back up σχέδιο», εξηγεί ο αναλυτής

«Τα ουκρανικά στρατεύματα δίνουν μια γενναία μάχη αλλά  Ρωσία έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Ο στρατός της  έχει τεράστιες εφεδρείες σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και σαφέστατη υπεροχή σε αεροπορικά, ναυτικά μέσα αλλά και σε τεθωρακισμένα .Tο να πιστεύουμε ότι η επίθεση της Ρωσίας δεν πάει καλά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα» καταλήγει.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή