Οι Ρώσοι ιδιοκτήτες ευρωπαϊκών συλλόγων που κινδυνεύουν με κυρώσεις

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 15:53
UPD:16:24
REUTERS/SPUTNIK

Ο Βλ. Πούτιν με τον Ουζμπέκο Άλισερ Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχο της Άρσεναλ και νυν κορυφαίο χορηγό της Έβερτον και μέτοχο μειοψηφίας, με τις εταιρείες Usm, Megafon και Yota.

A- A A+

Με τον αποχαιρετισμό του Ρομάν Αμπράμοβιτς, που έθεσε επίσημα προς πώληση την Τσέλσι, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες που επενδύουν στο ποδόσφαιρο, στην Ευρώπη.

Όσοι παραμένουν, ωστόσο, έχουν ήδη «απωθηθεί» ή σε κάθε περίπτωση κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις ή να διακοπούν οι δεσμοί τους με τις εταιρείες αναφοράς.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, παραμένει ο Ουζμπέκος Άλισερ Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχος της Άρσεναλ και νυν κορυφαίος χορηγός της Έβερτον και μέτοχος μειοψηφίας, με τις εταιρείες Usm, Megafon και Yota.

Ο επιχειρηματίας πλήρωσε 36 εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα ονομασίας του νέου γηπέδου, αλλά οι σχέσεις συνεργασίας του έχουν διακοπεί τις τελευταίες ημέρες, και όχι χωρίς ανησυχίες για την Έβερτον σε επίπεδο ιδιοκτησίας.

Στην Μπόρνμουθ, δεύτερη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος στην Championship, αλλά ομάδα της Premier League από το 2015 έως το 2020, επιχειρεί ο 52χρονος Μαξίμ Ντεμίν, ο οποίος εντάχθηκε στον σύλλογο το 2011 για 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2015 πούλησε το 25% των μετοχών του συλλόγου σε αμερικανικό fund, για να τις αγοράσει ξανά το 2019, κι απέκτησε βρετανικό διαβατήριο που σήμερα τον κρατά ασφαλή από κυρώσεις.

Στο Πριγκιπάτο του Μονακό - εξηγεί η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport - βρίσκουμε τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, με περιουσία 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρώην επιχειρηματία της Uralkali, του μεγαλύτερου παραγωγού καλίου, που πωλήθηκε (κατ' εντολή του Πούτιν) στον Κερίμοφ, τον πιο κοντινό ολιγάρχη στο Κρεμλίνο.

Ο επιχειρηματίας ανέλαβε την Μονακό για... ένα ευρώ (!) τον Δεκέμβριο του 2011 με τη Rigmora Holdings Limited, όταν οι Μονεγάσκοι βολόδερναν στις «φτωχογειτονιές» της Ligue 2.

Με τον Ριμπολόβλεφ επικεφαλής η Μονακό κατάκτησε το πρωτάθλημα στη Ligue 1 το 2017 με τον νεαρό τότε Μπαπέ, που πουλήθηκε για 180 εκατομμύρια ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν, έφτασε σε έναν ημιτελικό Champions League κι έφερε στο πριγκιπάτο παίκτες όπως οι Φαλκάο, Χάμες Ροντρίγκες, Μπερνάρντο Σίλβα και Φαμπίνιο

Ο Ριμπολόβλεφ, ο οποίος το 2017 απόκτησε τη Σερκλ Μπριζ στο Βέλγιο είναι κάτοχος (και) κυπριακού διαβατηρίου, ενώ πάντα αποστασιοποιήθηκε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν λέγοντας ότι έκανε δουλειές πριν την άνοδό του, ενώ δεν εμφανίζεται (ακόμη) μεταξύ των ολιγαρχών που θα υποστούν κυρώσεις από την Ε.Ε.

Αυτό, παρόλο που το όνομά του εμφανίζεται στο «νόμο λογοδοσίας του Πούτιν», δηλαδή τη λίστα με τα άτομα που έχουν δεσμούς με τον Ρώσο Πρόεδρο και για τα οποία απαιτούνται κυρώσεις.

Έπειτα υπάρχει ένας «νεοφερμένος»: ο Ρώσος Βαλερί Όιφ είναι ο ιδιοκτήτης της ολλανδικής Φίτεσε. Γεννημένος στην Οδησσό το 1964 ανέλαβε τον σύλλογο το 2018 από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι, έναν κατασκευαστή ακινήτων, ο οποίος είχε αποκτήσει την ομάδα του Άρνεμ το 2013.

Στην Ελλάδα, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, υπάρχει ο 62χρονος Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης από το 2012. Γεννήθηκε στη Γεωργία, σπούδασε στο πανεπιστήμιο στο Ροστόφ και είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Agrokom με επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία για τον καπνό

Μέλος της Δούμας στο κόμμα του Πούτιν από το 2003 έως το 2011, στη συνέχεια εκδότης εφημερίδων και κάτοχος τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Όιφ και ο Ντεμίν δεν είναι στη μαύρη λίστα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις