Πάει κάτι λάθος με τα ρωσικά στρατεύματα;

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 14:17
UPD:14:20
REUTERS/SERGEY PIVOVAROV
A- A A+

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πιθανό ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία έχουν εξαιρετικά χαμήλό ηθικό.

Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν περιλαμβάνουν αναφορές για:

  • σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων έχουν παραδώσει τα όπλα τους έχοντας πολεμήσει λίγο ή καθόλου
  • ορισμένα στρατεύματα  που σαμποτάρουν τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους για να σταματήσουν την προέλασή τους προς το Κίεβο
  • ορισμένα στρατεύματα που είναι χαμένα και αποθαρρυμένα αναζητώντας φαγητό

Είναι οι αναφορές αξιόπιστες; Το gzeromedia αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ή να αξιολογούν την κλίμακα αυτού του προβλήματος στον στρατό της Ρωσίας. Από την άλλη, οι αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί έχει σταματήσει η προέλαση της Ρωσίας προς το Κίεβο και γιατί ένας στρατός σαφώς ισχυρότερς απέτυχε να σημειώσει μια γρήγορη νίκη- που για πολλούς ήταν το ζητούμενο. 

«Θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που μπορεί να παραμορφωθούν από την ομίχλη που καλύπτει όλους τους πολέμους ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη», σημειώνει το gzeromdia, προσθέτοντας ότι ίσως η υποτονική απόδοση των Ρώσων να οφείλεται περισσότερο στον κακό σχεδιασμό και την απροσδόκητη ένταση της ουκρανικής στρατιωτικής και πολιτικής αντίστασης παρά στην ψυχολογία των στρατευμάτων. Ή στη σημασία της τοποθεσίας, καθώς είναι επόμενο οι ομάδες που πολεμούν στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας και έχουν σημειώσει επιτυχίες να έχουν καλύτερη ψυχολογία από τα στρατεύματα που επιχειρούν στο Κίεβο και έχουν «βαλτώσει». 

Παράλληλα, σημειώνει το gzeromedia, με τους ισχυρισμούς του ενδέχεται το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να θέλει να προκαταβάλει την κατάσταση, ρίχνοντας το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών με τις αναφορές για το πεσμένο ηθικό τους- ένας ισχυρισμός που έχει ακουστεί και εν καιρό ειρήνης. 

Τι μπορεί να συμβαίνει

1. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 30%  της μαχητικής δύναμης της Ρωσίας αποτελείται από μερικώς εκπαιδευμένους στρατεύσιμους που πήγαν στην Ουκρανία για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την οποία «οι Ουκρανοί θα σας καλωσορίσουν», όπως είναι το μήνυμα της Μόσχας για την εισβολή. Αυτό το μήνυμα, ωστόσο, πιθανόν να απέχει όταν στο πεδίο κανένας Ουκρανός δεν καλοδέχεται τα στρατεύματα, αντίθετα αντιστέκεται σθεναρά. 

2. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται όντως να μην θέλουν να πολεμήσουν, κάτι που ανοίγει μια άλλη προοπτική στον πόλεμο: την αδιάκριτη χρήση καταστροφικών όπλων για την πολιορκία του Κιέβου. Αυτή η στρατηγική, την οποία έχουμε ήδη δει στο Χάρκοβο, μπορεί να είναι πολύ πιο θανατηφόρα και πιο καταστροφική από τη μεγάλης κλίμακας είσοδο ρωσικών στρατευμάτων. 

naftemporiki.gr

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή