Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: 5 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 13:14
UPD:13:15
via REUTERS/ENERGOATOM
A- A A+

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε από την επίθεση που δέχθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το εργοστάσιο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ρώσων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επίθεση ήταν έργο «Ουκρανών σαμποτέρ» , χωρίς πάντως να πείθουν ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εγκάλεσε τη Μόσχα για πυρηνική τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση στη Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή ίση με 6 Τσερνόμπιλ. 

Ακολουθούν 5 δεδομένα για το πυρηνικό εργοστάσιο που πρέπει να γνωρίζουμε: 

  • Είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και συνολικά στην Ευρώπη με βάση τη δυναμικότητα παραγωγής. Η Ουκρανία έχει συνολικά 4 πυρηνικούς σταθμούς, που αθροιστικά καλύπτουν το ήμισυ των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα. 

 

  • Είναι  η πρώτη φορά που ξεσπά πόλεμος σε μία χώρα με τόσο ανεπτυγμένο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. 

 

  • Οι έξι μονάδες της Ζαπορίζια έχουν έκαστη δυναμικότητα 950 μεγαβάτ. Αθροιστικά φτάνουν στα 5,7 γιγαβάτ. Η πρώτη μόνη συνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας το 1984 και η τελευταία το 1995. 

 

  • Το πυρηνικό εργοστάσιο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Η μονάδα 1 είναι εκτός λειτουργίας. Οι μονάδες 2 και 3 έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο προκειμένου να αποθερμανθούν. Η μονάδα 4 λειτουργεί σε ισχύ 690 MW. Οι μονάδες 5 και 6 είναι σε διαδικασία αποθέρμανσης. 

 

  • Το πυρηνικό εργοστάσιο είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, αφού απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την Κριμαία, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. 

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή