ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής προέτρεψε τους Ρώσους να δολοφονήσουν τον Πούτιν

Έντονη η αντίδραση της Μόσχας- «Κάποιος να τελειώσει αυτόν τον τύπο»
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 13:06
UPD:13:11
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο  Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ προέτρεψε τους Ρώσους να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Βλάντινμιρ Πούτιν, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

«Κάποιος στη Ρωσία πρέπει τώρα να αναλάβει δράση και να τελειώσει αυτόν τον τύπο», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής μιλώντας  στο Fox News. Ο Γκρέιχαμ, συνέχισε μάλιστα τις προτροπές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά από tweets: «Οι μόνοι που μπορούν να το διορθώσουν είναι οι Ρώσοι», έγραψε και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει κάποιος Βρούτος στη Ρωσία;».

Ο Γκρέιχαμ εξέφρασε μάλιστα την ευχή να υπάρξει ένας «πιο αποτελεσματικός Κλάους Στάουφενμπεργκ» στις τάξεις του ρωσικού στρατού», αναφερόμενος στον Γερμανό στρατηγό που αποπειράθηκε να  δολοφονήσει τον Χίτλερ: «Θα προσέφερε στη χώρα σας και στον υπόλοιπο κόσμο μια μεγάλη υπηρεσία», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Σε ένα άλλο tweet έγραψε, απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες: «Αν δεν θέλεις να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου στο σκοτάδι, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο σε άθλια φτώχεια, πρέπει να σηκωθείς και να κάνεις κάτι».

Ο Γκρέιχαμ δήλωσε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έκανε λάθος όταν αποκάλεσε τον Πούτιν ιδιοφυΐα. «Ο Πούτιν δεν είναι ιδιοφυΐα. Είναι εγκληματίας πολέμου», είπε ο Γκρέιχαμ, ο οποίος είναι μάλιστα στην πραγματικότητα κοντά στον Τραμπ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής κατέθεσε ένα ψήφισμα στη Γερουσία για να καταδικάσει τον πρόεδρο της Ρωσίας και τους ηγέτες του ρωσικού στρατού για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ψήφισμα υποστηρίζει την έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης να οδηγηθεί ο Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Μετά τις δηλώσεις του Γκρέιχαμ, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει τα σχόλια του γερουσιαστή για τον Πούτιν. «Απαιτούμε επίσημη εξήγηση και σθεναρή καταδίκη των εγκληματικών δηλώσεων αυτού του Αμερικανού», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, Ανατόλι Αντόνοφ, η δήλωση του Γκρέιχαμ είναι απαράδεκτη και εξωφρενική. «Ο βαθμός ρωσοφοβίας και μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Ρωσία είναι εκτός κλίμακας. Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι ένας γερουσιαστής μιας χώρας που κηρύττει τις ηθικές της αξίες ως "άστρο-οδηγό" για όλη την ανθρωπότητα, θα μπορούσε να ζητήσει μια τρομοκρατική πράξη ως τρόπο επίτευξης των στόχων της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή», είπε ο Αντόνοφ.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή