Σερβία: Δεν έγινε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 09:37
A- A A+

Δεν πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία στο σερβικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσβέτκοβιτς εξ αιτίας της αποχής των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση.

Οι βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) και του συνδυασμού, που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα (DSS-NS), στο τέλος της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αρνήθηκαν να εξασφαλίσουν απαρτία για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Στην αποχή κατέφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές ψήφων από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η πρόταση τους θα καταψηφιστεί. Η εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κ. Νάντα Κολούτζιγια, καταδίκασε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν «να υποτιμηθούν οι θεσμοί και το δημοκρατικό πολίτευμα και να μετατραπεί η βουλή σε τσίρκο».

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS), κ. Σλομπόνταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε ότι η πρόταση δεν έγινε για να ανατραπεί η κυβέρνηση, αλλά για να πάρει η αντιπολίτευση απαντήσεις σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα του Κοσόβου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης η αντιπολίτευση κατηγόρησε την σερβική κυβέρνηση ότι δίνοντας την συγκατάθεση της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο (EULEX) αναγνώρισε την ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, απέρριψε της κατηγορίες αυτές τονίζοντας ότι η Σερβία ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα αγωνιστεί με διπλωματικά και πολιτικά μέσα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή