Νούλαντ: Οι κυρώσεις θα αρθούν αν η Ρωσία σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 08:40
UPD:08:44
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
A- A A+

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα αρθούν εάν η Ρωσία σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή της στο TASS η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ.

«Οι κυρώσεις θα τελειώσουν αν  η Ρωσία τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαταστήσει την ειρήνη και αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας», καθώς και το «δικαίωμά της να υπάρχει», δήλωσε η Νούλαντ. Τόνισε μάλιστα ότι η ρωσική ηγεσία τώρα «αρνείται το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ότι «ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε για τη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων που έθεσε η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, για τα πάντα - την αποτροπή συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, μείωση του αριθμού του στρατιωτικών δυνάμεων. Δηλώσαμε μάλιστα ότι ποτέ δεν είχαμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε επιθετικά όπλα στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η Βικτόρια Νούλαντ. «Αλλά δεν επρόκειτο να πούμε σε άλλη χώρα πώς και με ποιον να συνάψει συμμαχίες.Και δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να λάβει αποφάσεις για το ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείσα να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται ότι η Ρωσία απλώς αναγκάστηκε να ενεργήσει επειδή η Δύση έδειξε ότι δεν λαμβάνει υπόψη την ασφάλειά της, η αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Στον 21ο αιώνα, όταν υπάρχει μια διπλωματική επιλογή, δεν υπάρχει δικαιολογία για εισβολή σε άλλη χώρα»

Η Νούλαντ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει «να επανενσωματώσει την Ουκρανία στη Ρωσία και να αναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ένωση». Κατά την άποψή της, η Μόσχα «από την αρχή» ήθελε αυτό: «Επανενσωμάτωση της Ουκρανίας, επανενσωμάτωση της Λευκορωσίας» και, στην πραγματικότητα, επιστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε «κάποιο είδος φανταστικής σοβιετικής ένωσης του 1979».

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή