Τάκης Καμπύλης: Ελληνική υποψηφιότητα για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 12:39
UPD:12:51
A- A A+

Μια σπουδαία διάκριση δέχτηκε ο δημοσιογράφος Τάκη Καμπύλης, καθώς ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2022 με το βιβλίο του «Γενικά συμπτώματα».

Το Βραβείο EUPL τιμά ανερχόμενους συγγραφείς μυθοπλασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - και όχι μόνο. Στα τρία χρόνια ζωής του, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη έχει αναδείξει συνολικά 41 νέα λογοτεχνικά ταλέντα, καθένα από διαφορετική χώρα.

Αναδεικνύοντας τον τεράστιο πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στον τομέα της μυθοπλασίας, το EUPL στοχεύει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το βιβλίο σε όλη την Ευρώπη. Δεκατέσσερις συγγραφείς από δεκατέσσερις χώρες συμμετέχουν ως υποψήφιοι το 2022.

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή, καθώς εισάγει μια αλλαγή στην οργάνωση του θεσμού: αντί να βραβευτεί ένας υποψήφιος για καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες, μια επταμελής κριτική επιτροπή θα βραβεύσει για πρώτη φορά έναν γενικό νικητή, κάνοντας ειδική μνεία σε άλλους πέντε υποψηφίους.

Υποψηφιότητα από την Ουκρανία

Η EUPL παραμένει προσηλωμένη στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στους αβέβαιους καιρούς που ζούμε. Στη φετινή λίστα συμπεριλαμβάνεται και υποψηφιότητα από την Ουκρανία. Μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωσή του EUPL, γράφονται τα εξής:

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και, ειδικότερα, με τους Ουκρανούς συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκονόμους. Πριν από τέσσερα χρόνια, το EUPL επιβράβευσε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού έναν Ουκρανό συγγραφέα, τον Haska Shyyan, και το 2022, το Ουκρανικό Ινστιτούτο Βιβλίου μας πρότεινε την Eugenia Kuznetsova ως την καλύτερη αναδυόμενη λογοτεχνική φωνή στη χώρα. Μαζί με την κοινότητα του βιβλίου σε όλο τον κόσμο, η κοινοπραξία EUPL καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις και απαιτεί την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία».

Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της Έκθεσης Βιβλίου στο Παρίσι.

Οι φετινοί υποψήφιοι

Αυστρία
Peter Karoshi, Zu den Elefanten (The elephants), Εκδόσεις: Leykam Verlag

Βοσνία Ερζεγοβίνη
Slađana Nina Perković, U Jarku (In the ditch), Εκδόσεις: Imprimatur

Βέλγιο
Gaea Schoeters, Trofee (Trophy), Εκδόσεις: Uitgeverij Querido

Γεωργία
Iva Pezuashvili, A garbage chute, Εκδόσεις: Intellect

Ελλάδα
Τάκης Καμπύλης, Γενικά Συμπτώματα, Εκδόσεις: Καστανιώτης

Ιρλανδία
Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare, Εκδόσεις: Futa Fata

Ιταλία
Daniele Mencarelli, Sempre tornare, Εκδόσεις: Mondadori

Λιθουανία
Tomas Vaiseta, Ch., Εκδόσεις: Baltos lankos

Βόρεια Μακεδονία
Vladimir Jankovski, Hidden Desires, Restless Travels, Εκδόσεις: Anthology

Νορβηγία
Kjersti Anfinnsen, Moments for eternity, Εκδόσεις: Kolon forlag

Ρουμανία
Raluca Nagy, Cléo from 5 to 7, Εκδόσεις: Nemira

Σλοβακία
Richard Pupala, Women and men, animals, Εκδόσεις: Lindeni

Ισπανία
Jacobo Bergareche, Perfect days, Εκδόσεις: Libros del Asteroide

Ουκρανία
Eugenia Kuznetsova, Ask Miyechka, Εκδόσεις: Old Lion Publishing House

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς