Τουρκία: Προχωρούν μετ' εμποδίων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 14:00
UPD:15:53
EPA/AUDE VANLATHEM

A- A A+

Δύο νέα κεφαλαία -«ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και «κοινωνία της πληροφορίας και μέσα μαζικής ενημέρωσης»- των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ανοίγουν μετά από σημερινή απόφαση της ΕΕ κατά την ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Με την απόφαση αυτή, τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 φτάνουν τα 10 σε σύνολο 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου.

Σε δηλώσεις τους μετά τη Διάσκεψη τόσο ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Μπρουνό Λε Μερ όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησαν από την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ¶γκυρας για την Τελωνειακή Ένωση το συντομότερο δυνατόν ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται από την Τουρκία η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρωτοκόλλου, κάτι που εάν συμβεί θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της ¶γκυρας για την Τελωνειακή Ενωση τονίζοντας πως στο θέμα αυτό υπάρχει μια διαφορετική νομική ερμηνεία της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΕΕ και ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει το πρωτόκολλο.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή