Σεργκέι Αλεξασένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στον κόσμο και στον 21ο αιώνα 

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 05:47
UPD:05:52
REUTERS/MAKSIM LEVIN
A- A A+

Εξαιρετικά ισχυρές θεωρεί ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αναπληρωτής διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και ειδικά τον αποκλεισμό τραπεζών από το SWIFT και την απόφαση να παγώσουν τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας. 

«Εάν Ε.Ε., ΗΠΑ και χώρες του G7 θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση να παγώσουν και να μπλοκάρουν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και τους λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας, τότε την επόμενη ημέρα θα μείνει με 135 δισ. δολάρια σε χρυσό, που φυλάσσεται στη Ρωσία, και περίπου 60 δισ. δολ. σε κινεζικό γιουάν. Αυτό είναι όλο» εξηγεί στο CNBC.

«Aυτό σημαίνει καθόλου δολάρια, καθόλου ευρώ, με τη ζήτηση για γιουάν στη Ρωσία να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μία κεντρική τράπεζα σε αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να πουλήσει τον χρυσό της, αφού κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει σε ευρώ ή δολάριο» προσθέτει. 

Όπως επισημαίνει οι κυρώσεις αυτές συνιστούν έναν υβριδικό πόλεμο. Ωστόσο για αυτόν, τονίζει, ευθύνη έχει η Ρωσία. «Δεν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πόλεμο. Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του πολιτισμού, κατά του 21ου αιώνα, κατά ολόκληρου του κόσμου» λέει χαρακτηριστικά. 

«Εάν η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του σύγχρονου πολιτισμού, εάν θέλει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ το βρετανικό νομικό σύστημα, το αμερικανικό, ευρωπαϊκό νομικό σύστημα, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες» καταλήγει. 

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή