«Μην νομίζετε ότι ο Πούτιν μπλοφάρει με τα πυρηνικά» λένε ειδικοί

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 23:32
UPD:01/03/2022 03:46
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμα σημαντικές κινήσεις  μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο ότι έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Εξάλλου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.  

Ωστόσο, ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα ήταν λάθος να ληφθούν οι δηλώσεις του Πούτιν ως πυροτέχνημα υποστηρίζοντας ότι  εαν ο Ρώσος Πρόεδρος αισθανθεί «στριμωγμένος» θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσικής απίθεσης. 

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις όλες στρατιωτικές κινήσεις ττης Ρωσίας , από τις ρωσικές  εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών μέχρι την ανάπτυξη βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα, πυραυλικές δυνάμεις και υποβρύχια., 

Οι δύο χώρες κατέχουν περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων. 

Ο Jon Wolfsthal, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον έλεγχο των όπλων, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν εδώ και καιρό για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε όταν έχουμε μια χώρα που βρίσκεται σε μια γωνία, έχει πυρηνικά όπλα και μιλά  για την πιθανή χρήση τους», είπε ο Wolfsthal σε συνέντευξή του.

Ο Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα και σκληρός επικριτής του Πούτιν, έγραψε ότι θα ήταν λάθος να  μην ληφθει σοβαρά υπόψιν η απειλή του. «Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τον Πούτιν - άνθρωποι που γνωρίζω στη Ρωσία - ανησυχούν για την πρόσφατη δήλωσή του για τα πυρηνικά» 

naftemporiki.gr

Ο Francois Heisbourg, ανώτερος σύμβουλος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο, συμφώνησε.

«Οι άνθρωποι που λένε ότι μπλοφάρει βασίζονται στο ένστινκτό τους. Ενώ εκείνοι που λένε ότι δεν μπλοφάρει μπορούν να αντλήσουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων», είπε ο Heisbourg.

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή