SAG 2022: Γουίλ Σμιθ, Τζέσικα Τσάστεϊν, «CODA» και «Squid Game», οι μεγάλοι νικητές

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 09:43
UPD:11:20
A- A A+

Τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, τα γνωστά και ως SAG (Screen Actors Guild Awards), απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Καλιφόρνια, τιμώντας τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς που πέρασε, στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Μεγάλοι νικητές της 28ης τελετής απονομής των βραβείων, που φέτος είχε φυσική παρουσία κοινού, ήταν η ταινία «CODA» («CODA: Στον ρυθμό της καρδιάς») της Apple TV+ που απέσπασε το βραβείο «Καλύτερο Καστ σε Ταινία». Πρόκειται για το πρώτο φιλμ του οποίου το καστ αποτελείται κυρίως από κωφούς ηθοποιούς, που λαμβάνει αυτό το μεγάλο βραβείο. Οι ηθοποιοί, ανεβαίνοντας στη σκηνή, ευχαρίστησαν το κοινό με το «Σ’ αγαπώ» στη νοηματική γλώσσα. Η νίκη του «CODA» της Σίαν Χέντερ στις κινηματογραφικές κατηγορίες φέρνει την ανατροπή στα προγνωστικά, ενώ βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για την απονομή των Όσκαρ.

Διακρίσεις για το Apple TV+ απέσπασε και η τηλεοπτική σειρά «Ted Lasso», η οποία απέσπασε δύο βραβεία στις κατηγορίες: «Καλύτερο Καστ - Κωμική Σειρά» και «Α΄ Ανδρικός Ρόλος - Κωμική Σειρά» για τον Τζέισον Σουντέικις. Η δημοφιλής σειρά του HBO «Succession» απέσπασε το βραβείο «Καλύτερο Καστ - Δραματική Σειρά», ενώ δεν έλαβε κάποια διάκριση σε κατηγορίες ερμηνείας. Αντιθέτως, το «Squid Game» σε παραγωγή Netflix, σάρωσε, κερδίζοντας στις τηλεοπτικές κατηγορίες «Α΄ Ανδρικός Ρόλος – Δραματική Σειρά», «Α΄ Γυναικείος Ρόλος - Δραματική Σειρά» και «Καλύτερο Stunt Ensemble σε Τηλεοπτική Σειρά».

Ο Τρόι Κότσουρ απέσπασε το SAG Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA», ξεπερνώντας τους Κόντι Σμιτ ΜακΦι («Η Εξουσία του Σκύλου») και Τζάρεντ Λέτο («House of Gucci»). Τα δύο φαβορί για το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου -Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Η Εξουσία του Σκύλου») και Άντριου Γκάρφιλντ «Tick, Tick … Boom!-, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος διακρίθηκε για την ερμηνεία του στο φιλμ «King Richard». Η βράβευση αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή στα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, καθώς ο Κάμπερμπατς ήταν, μέχρι τότε, το επικρατέστερο όνομα για Όσκαρ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μαζί με την «Εξουσία του Σκύλου», και το «Belfast» βρέθηκε εκτός βραβεύσεων. Η Τζέσικα Τσάστεϊν απέσπασε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία «Α΄ Γυναικείος Ρόλος» για την ερμηνεία της στο «The Eyes of Tammy Faye».

/

Η Αριάνα Ντεμπόουζ απέσπασε το SAG «B΄ Γυναικείου Ρόλου» για τον ρόλο της Ανίτα στο «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Κέιτ Γουίνσλετ το βραβείο «Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά» για την ερμηνεία της στο «Mare of Easttown».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, πολλοί ηθοποιοί στον ευχαριστήριο λόγο τους αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Όταν παρέλαβε το βραβείο «Καλύτερο Καστ – Δραματική Σειρά», ο Μπράιαν Κοξ του «Succession» αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις της Ρωσίας επηρεάζουν  τους καλλιτέχνες. «Είναι πραγματικά απαίσιο με την έννοια του πώς επηρεάζει τους ανθρώπους, κυρίως στον κλάδο μας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν κωμικός. Ήταν ένας θαυμάσιος ερμηνευτής. Και πρέπει να το σεβαστούμε. Το γεγονός ότι ανέλαβε την προεδρία ήταν εκπληκτικό. Αλλά αυτό που πραγματικά με στεναχώρησε είναι τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, στους ηθοποιούς, τους συγγραφείς και τους κριτικούς. Τους λένε, υπό τον φόβο  της κατηγορίας για εσχάτη προδοσία, ότι δεν μπορούν να μιλήσουν για την Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτό είναι απαίσιο. Πρέπει όλοι να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Μάικλ Κίτον έκανε αναφορά στο ιστορικό του Ζελένσκι ως περφόρμερ. «Έχουμε έναν συνάδερφο που αξίζει τα εύσημα, για το γεγονός ότι πολεμάει αυτή τη μάχη».

Τέλος, η εμφάνισή του Μάικλ Ντάγκλας στο κόκκινο χαλί ήταν κάτι που σχολιάστηκε, καθώς ντύθηκε κομψά φορώντας μαύρο κοστούμι, το οποίο συνόδεψε με ένα μαντίλι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. «Δεν είναι για τους LA Rams. Αυτό είναι το χρώμα της ουκρανικής σημαίας», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ηθοποιός.

/

Την ίδια ώρα η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς με ανάρτησή της στο Instagram, δήλωσε υπερήφανη για τον σύζυγό της, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη σημαία στο πέτο κι εξέφρασε  την συμπαράστασή της στον λαό της Ουκρανίας.

Έλεν Μίρεν: Ο ευχαριστήριος λόγος και η αναφορά της στην Ελλάδα

Έναν εμπνευσμένο λόγο έβγαλε η Έλεν Μίρεν στην 28η τελετή απονομής των βραβείων SAG και αναφέρθηκε επίσης, στους Έλληνες και την εμπειρία της στην Επίδαυρο.

Η ηθοποιός βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στην κινηματογραφική βιομηχανία και θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους που αγαπάει τόσο το επάγγελμά της, αναφέρθηκε σε μία από τις πιο δυνατές στιγμές της στον χώρο της υποκριτικής. Όπως είπε, μπορεί να έχει στο βιογραφικό της δεκάδες επιτυχημένες ταινίες, με πρώτες φυσικά, το «The Queen» και το «Collateral Beauty», όμως η στιγμή που κατάλαβε πόσο αγαπάει αυτό που κάνει, ήρθε ενώ βρισκόταν πάνω στη θεατρική σκηνή. Μάλιστα, όχι σε οποιαδήποτε σκηνή, αλλά σε εκείνη του θεάτρου της Επιδαύρου στην Ελλάδα, το 2009, όταν και υποδύθηκε τη Φαίδρα.

/

«Πριν από κάποια χρόνια, είχα την πρόκληση να υποδυθώ τη Φαίδρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μπροστά από 4.000 περίπου θέσεις. Ενώ στεκόμουν λοιπόν, σε εκείνον τον χώρο με τα 2.000 χρόνια ιστορίας, ένιωσα τα φαντάσματα όλων των αρχαίων Ελλήνων ηθοποιών να περιπλανούνται. Ένιωσα τους φόβους τους, τον ιδρώτα τους και ένιωσα ένα με εκείνους τους ηθοποιούς. Είστε εκπληκτικοί», δήλωσε ηθοποιός και συγκίνησε το κοινό της.

Αναλυτικά οι νικητές

Καλύτερο Καστ - Δραματική Σειρά
«Succession»

Καλύτερο Καστ - Κωμική Σειρά
«Ted Lasso»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος - Δραματική Σειρά
Λι Τζουνγκ-Τζάε – «Squid Game»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος - Δραματική Σειρά
Τζουνγκ Χο-γεόν – «Squid Game»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος - Κωμική Σειρά
Τζέισον Σουντέικις - «Ted Lasso»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος - Κωμική Σειρά
Τζιν Σμαρτ - «Hacks»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος - Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά
Μάικλ Κίτον - «Dopesick»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος – Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά
Κέιτ Γουίνσλετ - «Mare of Easttown»

Καλύτερο Stunt Ensemble σε Τηλεοπτική Σειρά
«Squid Game»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος
Γουίλ Σμιθ - «King Richard»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Τζέσικα Τσάστεϊν - «The Eyes of Tammy Faye»

Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Αριάνα Ντεμπόουζ - «West Side Story»

Β΄ Ανδρικός Ρόλος
Τρόι Κοτσούρ - «CODA»

Καλύτερο Καστ σε Ταινία
«CODA»

Καλύτερο Stunt Ensemble σε Ταινία
«No Time to Die»

Προτεινόμενα για εσάς