Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 12:42
UPD:14:33
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική ειβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρόσφατο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε, «ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας τον οποίον ο Πούτιν προσπαθεί να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα είναι δυναμικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό περιβάλλον πόνου και στερήσεων, βίας και πολέμου, εθνικισμού. 

Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθ,ών συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανέναν τρόπο. Αν αυτή η τάση δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

«Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται.

Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη. Είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων» είπε.

«Να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα»

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ρωσική εισβολή επανατοποθετεί την πραγματικότητα στην Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος άλλαξε ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό, και είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα αυτά δεδομένα, να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον.

Η Ευρώπη, είπε, δεν επαναπαύεται και δείχνει το ηθικό και πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της.

Κατά τον κ. Οικονόμου, σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλά αυτοσκοπός, αλλά εθνική προτεραιότητα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως, όπως και στην πανδημία, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της χώρας. «Τώρα ακολουθούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Απαντώντας και σε ερωτήσεις, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε πως ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο, επικοινωνώντας με το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας προκειμένου να παραμένει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του. Ζήτησε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών να φύγει και του δόθηκε η άδεια αυτή. Συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και στη Μαριούπολη οι ελληνικές προξενικές - διπλωματικές Αρχές και να είναι ανοιχτά τα ελληνικά προξενεία.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές από Ουκρανία που ήδη έχουν ξεκινήσει, σημείωσε πως έχει φτάσει στην Ελλάδα ένας περιορισμένος αριθμός Ουκρανών και πως οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν, με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν, να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας για ένα περιορισμένο αριθμό ημερών. Το αμέσως επόμενο διάστημα, με απόφαση της Ε.Ε., θα ενεργοποιηθούν διατάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και όλες τις αναγκαίες πρόνοιες, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τη φιλοξενία και τη μεταχείριση που πρέπει να έχουν, είπε. «Σε κάθε περίπτωση, συντονισμένοι με τους εταίρους μας σε όλα τα επίπεδα και στο συγκεκριμένο, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή