Ε.Ε.: Ωρα να ισχύσει η Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία με το Βελιγράδι

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 09:34
A- A A+

Τη θέση ότι η Σερβία συνεργάζεται σοβαρά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να εφαρμόζει την Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία με το Βελιγράδι, διατύπωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ένωσης, Όλι Ρεν.

Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο και "πάγωσε" σχεδόν αυτόματα, εν αναμονή της εκπλήρωσης του κριτηρίου της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Ρεν εκτίμησε με δηλώσεις του στο Ρόιτερ ότι το "ξεπάγωμα" της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας δεν θα επιβραδύνει τις προσπάθειες της Σερβίας για σύλληψη του καταζητούμενου από το ΔΠΔ της Χάγης, πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς.

«Εκτιμώ ότι η Σερβία συνεργάζεται σοβαρά με το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι η σωστή ώρα για να ξεκινήσει η εφαρμογή της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο κ. Ρεν εκτίμησε, επίσης, πως έπειτα από το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε., που κατέθεσε το Μαυροβούνιο πριν από λίγες ημέρες, θα ακολουθήσουν την ίδια οδό και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ωστόσο, όπως είπε, οι χώρες αυτές δεν πρέπει να βιάζονται, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι έχουν κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή