Γερμανία: Δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών

«Ο Ρώσος πρόεδρος έχει στόχο να οικοδομήσει μια νέα ρωσική αυτοκρατορία»
Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 14:05
UPD:14:10
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη γερμανική αμυντική πολιτική, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και να δαπανήσει περισσότερο από το 2% του προϋπολογισμού της χώρας για τον στρατό.

«Με την εισβολή στην Ουκρανία, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή», είπε ο Γερμανός καγκελάριος σε ειδική συνεδρίαση της Bundestag την Κυριακή, όπου πολλοί βουλευτές φορούσαν κίτρινα και μπλε προς τιμήν της Ουκρανίας.

Για εβδομάδες, η κυβέρνηση του Σολτς δέχθηκε την κριτική από αντιπάλους και συμμάχους σχετικά με την απροθυμία της να λάβει μια πιο επιθετική θέση έναντι της Ρωσίας καθώς μετακινούσε στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο Σολτς έκανε μια στροφή εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας και πολιτικής πίεσης να απαντήσει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν τις ουκρανικές πόλεις.

Ο Σολτς είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον έπεισαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε στόχο να οικοδομήσει μια νέα ρωσική αυτοκρατορία που απαιτούσε ισχυρότερη υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Έτσι δεσμεύθηκε να επενδύσει 100 δισ. ευρώ φέτος σε ένα ειδικό ταμείο για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Γερμανίας και, τα επόμενα χρόνια, για την ενίσχυση των ετήσιων αμυντικών δαπανών άνω του 2%. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Γερμανία έχει ήδη δεσμευτεί να δαπανήσει το 2%  του προϋπολογισμού της για την άμυνα, αλλά, όπως πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους της, σχεδόν ποτέ δεν έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Οι νέες δεσμεύσεις σηματοδοτούν μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία στον απόηχο της 16χρονης ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ που ήταν κολλημένη στην έννοια του wandel durch handel - αλλαγή μέσω του εμπορίου. Η Γερμανία είχε επανειλημμένα σταθεί σε μια πολιτική να μην προσφέρει όπλα σε περιοχές συγκρούσεων. Ωστόσο, το Βερολίνο αναγκάστηκε να ανατρέψει αυτή τη στάση εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής και δημόσιας πίεσης καθώς η Ουκρανία δέχτηκε σφοδρή επίθεση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή