Ρωσία-Ουκρανία: Το «παιγνίδι» των διαπραγματεύσεων

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 11:30
UPD:14:34
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

A- A A+

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, προβάλλοντας όρους που το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτους: παύση κάθε φιλοδοξίας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πλήρης αφοπλισμός και «φινλανδοποίηση» της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι «μια αντιπροσωπεία που αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς»... «Είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, απάντησε ότι είναι, με τη σειρά του, έτοιμος για συνομιλίες, «αλλά όχι στη Λευκορωσία, ούτε σε μια χώρα από την οποία εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας».

Η Λευκορωσία είναι άλλωστε μια χώρα στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία: Και από εκεί, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία από Βορρά για να επιτεθούν στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι υπέδειξε ως πιθανές τοποθεσίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τη Βαρσοβία, την Μπρατισλάβα, τη Βουδαπέστη, το Μπακού και την Κωνσταντινούπολη.

Στην πραγματικότητα - όπως εξήγησε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Πόντολιακ-, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, «γνωρίζοντας ότι είναι άχρηστο».

Η Μόσχα εξέλαβε το «όχι» της Ουκρανίας ως «μη αποδοχή» των διαπραγματεύσεων και ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε μια ολοκληρωτική επίθεση και την επανέναρξη της προέλασης στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, στο πρώτο μήνυμα της ημέρας  στα κοινωνικά δίκτυα, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δημιουργεί μια «λεγεώνα των ξένων», για να στρατολογήσει εθελοντές από το εξωτερικό: «Αυτό θα γίνει απόδειξη της υποστήριξής σας στη χώρα μας» έγραψε ο Ζελένσκι.

Και ο πόλεμος συνεχίζεται…

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή