Συναγερμός στην κυβέρνηση για την ακρίβεια - Η γραμμή άμυνας απέναντι στις ανατιμήσεις

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 15:17
UPD:15:20
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό εξετάζουν στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στο νέο πλέγμα ενίσχυσης που θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή. Οι «σκιές» στην οικονομία αυξάνονται, καθώς είναι ήδη δεδομένο πως το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται σε δύο κομβικά θέματα: να μην υπάρξουν προβλήματα με την τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο και να επεκταθεί το πλέγμα μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στο ράλι ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα βασικά σημεία του προϋπολογισμού θα πρέπει να «ξαναγραφούν», καθώς αναμένεται νέα άνοδος του πληθωρισμού και συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης λόγω του αντίκτυπου της Ουκρανικής κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ασκήσεις επι χάρτου για τα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή, καθώς το μεγάλο ζητούμενο είναι να στηριχτούν οι πλέαν ευάλωτοι χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Δεν είναι τυχαίο πως το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα» , καθώς στόχος είναι η χώρα να βγει το καλοκαίρι από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.

Οι κινήσεις στην ενεργειακή.. σκακιέρα

Στο ενεργειακό μέτωπο κινήσεις γίνονται σε διπλό ταμπλό :

-Να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός  για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι. Μεταξύ άλλων  η Αθήνα προτείνει  τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

-Να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εφοδιαστικά προβλήματα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Την Πέμπτη κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου, ενώ σε  κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αύξησης της εισρέουσας ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πέραν του αερίου  υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων, και δυνατότητα χρήσης ντίζελ σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας στο δημοσιονομικό πεδίο

Μια εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία διαμορφώνεται στο οικονομικό πεδίο, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις για έξοδο στο… ξέφωτο μέσα στην Άνοιξη δεν επιβεβαιώθηκαν. Με την οικονομία να επιχειρεί να επανέλθει στην κανονικότητα μετά από διαδοχικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση  του κορωνοϊού, αιφνιδιαστικά προκύπτουν νέα θέματα. 

Δεδομένο είναι πως το κονδύλι για τα ενεργειακά θα αυξηθεί, ενώ  η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι και  ένα σχέδιο για την στήριξη των πλέον ευάλωτων από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά (με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους  του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος). Ωστόσο το εύρος αυτού του πακέτου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς όσο αυξάνονται τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο τόσο περιορίζεται το ποσό που μπορεί να πάει για πρόσθετες ενισχύσεις. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση για την  εξαίρεση κονδυλίων που πηγαίνουν για την απορρόφηση των ενεργειακών «κραδασμών» από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Άλλωστε ειδικοί εκτιμούν πως οι αναταράξεις στο ενεργειακό πεδίο θα διατηρηθούν για όλη τη διάρκεια του 2022. 

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup την Παρασκευή  υποστήριξε ότι τα προκαταρκτικά μοντέλα της Κομισιόν παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ, αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση. Επί του παρόντος, είπε ο Ντομπρόβσκις, η γενική ρήτρα διαφυγής, που αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022. Ωστόσο δεν απέκλεισε αν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο να αναθεωρηθεί αυτή η πολιτική.

Α. Τσίπρας : Ακρίβεια και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα προμηνύουν κοινωνική έκρηξη  

Για «κρίση ακρίβειας» στην οποία έχει βρεθεί η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα σημείωσε πως «ο πληθωρισμός το Γενάρη σκαρφάλωσε στο 6,2%, με τρομακτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων, τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αύξηση περίπου 20% στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης. Μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία δε θα έχουμε απλά κρίση ακρίβειας αλλά ουσιαστική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να ανταπεξέλθουν, εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «βλέπουμε μια επίθεση τρομακτική με την ανοχή και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εργασιακά δικαιώματα , απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις ομαδικές. Βλέπουμε μια συνθήκη η οποία κατά την άποψή μας προμηνύει μια κοινωνική έκρηξη, μια κοινωνική κρίση». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή