Πεπ Γκουαρδιόλα: Κάτι παραπάνω από ένας κορυφαίος προπονητής

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 11:00
UPD:27/02/2022 00:26
REUTERS/SCOTT HEPPELL
A- A A+

Δεκάδες τίτλοι, σπουδαίες ομάδες που γεννήθηκαν μέσα στο μυαλό του και θαυμάσαμε πάνω στο χορτάρι αλλά κυρίως απόλυτη επιδραστικότητα στον βασιλιά των σπορ, στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι λίγες αράδες θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος κατά πολλούς είναι και ο κορυφαίος της σύγχρονης γενιάς τεχνικών. 

Ο 51χρονος Καταλανός τεχνικός, όμως, δεν ξεχωρίζει μόνο για τις ικανότητές του στην άκρη του πάγκου, δεν ξεχωρίζει μόνο για τους δρόμους που βλέπει όταν οι περισσότεροι αντικρίζουν αδιέξοδα, δεν είναι μοναδικός επειδή στα χέρια του δημιουργήθηκαν σπουδαία σύνολα στη Βαρκελώνη, το Μόναχο, το Μάντσεστερ. Ο Πεπ είναι κάτι παραπάνω από ένας κορυφαίος προπονητής και αυτό το αποδεικνύει συνεχώς με την συμπεριφορά και τις τοποθετήσεις του γύρω από πολιτικά και κοινωνικά θέματα. 

Δεν δίστασε ποτέ να βγει από την comfort zone, δεν μάσησε τα λόγια του, δεν έγινε όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στο τοπ επίπεδο. Διπλωματία και Γκουαρδιόλα δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους και φρόντισε να μας το υπενθυμίσει στην τοποθέτησή του σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπερασπιζόμενος τον ποδοσφαιριστή του, Ολεξάντρ Ζιντσένκο.

«Γι' αυτό που συνέβη παλιά στη Γιουγκοσλαβία, κανείς δεν έκανε τίποτα. Σε όλο τον κόσμο, πολλοί πόλεμοι, είναι κρίμα. Αθώοι άνθρωποι θα πεθάνουν θέλοντας απλά να ζήσουν ειρηνικά. Σε όλο τον κόσμο το μόνο που θέλει κάποιος είναι ένα σπίτι να κοιμηθεί, ένα φαγητό στο τραπέζι και κάποιον να τον αγαπάει. 

Όταν δεν εμπλέκεσαι, επιτίθενται στη χώρα σου και θα πρέπει να είναι περίπλοκο να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Πάντα αθώοι άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα, τις αποφάσεις ενός ή δύο ανθρώπων. Ακόμα δεν μαθαίνουμε με τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Στο τέλος ο δυνατός σκοτώνει τον αδύναμο

Έχω μιλήσει μαζί του και με το προσωπικό. Ανησυχεί, αλλά είναι απίστευτα δυνατός τύπος. Αν κάποιος έκανε επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκότωνε αθώους ανθρώπους πως θα νιώθατε; Έτσι είναι για τον Ζιντσένκο».

Φανατικός υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πεπ τοποθετήθηκε επί πολιτικών θεμάτων. Όντας γεννημένος στη καρδιά της Καταλονίας, μεγάλωσε με την ιδέα της ανεξαρτησίας από την Ισπανίας και αρκετές φορές κατά το παρελθόν στήριξε δημόσια την ιδέα αυτή. Μάλιστα, για συμβολικούς λόγους είχε γράψει και τα τρία ανήλικα τότε παιδιά του στο τοπικό εθνικιστικό κόμμα ενώ στις εκλογές του 2015 το όνομά του τοποθετήθηκε επίσης συμβολικά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του Άρτουρ Μας, τότε ηγέτη της φιλελεύθερης εθνικιστικής παράταξης.

«Με την πολιτική μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί. Η περίπτωση του Γκουαρδιόλα, όμως, είναι διαφορετική και θλιβερή» είχε αναφέρει εκείνη την εποχή ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. «Προφανώς, θέλει να τα έχει καλά με όλους, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όταν έπαιζε ποδόσφαιρο φορούσε τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας και εκπροσωπούσε όλη τη χώρα και τώρα υποστηρίζει αυτονομιστικά κινήματα. Κάποιοι παίκτες έχουν μόνο έναν Θεό και αυτός είναι το χρήμα,. Αποδεικνύεται, λοιπόν, τώρα ότι ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος έγινε σπουδαίος και με την εθνική ομάδα, δεν το έκανε τότε για πατριωτικούς λόγους, αλλά για να βγάλει λεφτά» συμπλήρωσε ο Ισπανός υπουργός.

«Οι νόμοι μας έλεγαν ότι πρέπει να παίξουμε στην εθνική ομάδα, επειδή δεν υπήρχε νομιμοποίηση της εθνικής ομάδας της Καταλονίας» του είχε απαντήσει τότε ο Γκουαρδιόλα. «Εγώ ήμουν χαρούμενος που με καλούσαν στην εθνική Ισπανίας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω περήφανος για τη χώρα μου, την Καταλονία. Αυτή είναι η πατρίδα στην καρδιά και στην ψυχή μου. Kάθε πράξη της ζωής μας είναι πολιτική. Για ποιό λόγο να μην μπορώ να υπερασπιστώ τις ιδέες μου;» 

«Η Καταλονία δεν είναι Ισπανία», δηλώσεις στα Καταλανικά και όχι στα Ισπανικά, μπλουζάκι που έγραφε «Η Καταλονία είναι η χώρα μου» σε παιχνίδι της Μπάγερν με την Ρεάλ Μαδρίτης. Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από όσα κατά καιρούς έχει κάνει για να στηρίξει την Καταλονία. 

Πάντα υπέρ των αδυνάτων και κατά του ρατσισμού

Τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητές ήταν πάντα παρών σε κοινωνικές δράσεις, χωρίς ποτέ να σκεφτεί τις συνέπειες. Όταν ο Αργεντινός δημοσιογράφος, Χόρχε Τόπο Λόπες σκοτώθηκε το 2014 σε τροχαίο κατά την διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία φόρεσε μπλουζάκι που ζητούσε δικαιοσύνη για τον Τόπο, με αποτέλεσμα να τον τιμωρήσει με πρόστιμο η UEFA.

Σε μία συνέντευξη Τύπου για παιχνίδι του Champions League με την Χόφενχαϊμ δεν είπε τίποτα για το παιχνίδι και αναφέρθηκε μόνο σε μία ρατσιστική επίθεση που είχε δεχθεί ο Ραχίμ Στέρλινγκ σε παιχνίδι με την Τσέλσι, φροντίζοντας να στείλει το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ο ρατσισμός είναι παντού, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. O κόσμος επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι μόνο εκεί. Αν ήταν μόνο στο ποδόσφαιρο θα ήμασταν ασφαλείς, αλλά ο ρατσισμός υπάρχει παντού. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το πώς τους μεταχειριζόμαστε όταν εμείς κάποτε στη ζωή μας ήμασταν πρόσφυγες, όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν πρόσφυγες. Γι' αυτό πρέπει να μαχόμαστε κάθε μέρα. Πρέπει να δίνουμε μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία για το μέλλον. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά παντού στην Ευρώπη. Το μήνυμα προς τους πολιτικούς είναι ότι πρέπει να είναι δυνατοί όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπερασπιστούμε την δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις