Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, απέρριψε εκ νέου σήμερα το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας παράλληλα στην σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους της στελέχη που ξεπερνούν τη Νέα Δημοκρατία, στα χτυπήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος, κατά την παρουσίαση των 15 βασικών στόχων πάλης του κόμματος, ενώ αναφορικά γενικότερα με τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των κουκουλοφόρων, τόνισε ότι «θα ανακρούσουν πρύμνα όσοι τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήδη φάνηκε και χθες στη Βουλή».
Οσο αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε «οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ». «Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί απο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία», συμπλήρωσε.
Αναφορικά εξάλλου, με την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και το διάλογο που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε χρακτηριστικά πως «είναι καλύτερα ο πρωθυπουργός να απολύσει τον κ. Στυλιανίδη». «Ο διάλογος για την παιδεία έχει ήδη αρχίσει και οι τομές στην Παιδεία θα γίνουν μέσα απο άλλους συσχετισμούς», τόνισε.
Για τον προϋπολογισμό, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε οτι «αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια -πρόσθεσε- δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «θα είναι το μνημόσυνο της ευρωζώνης το να συρθεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». «Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύπτει ιδιωτικές τράπεζες και να μην εγγυάται δανεισμό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χαμηλό επιτόκιο», τόνισε και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην έχει μπει τέτοια διεκδίκηση απο τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.
Στους 15 άμεσους στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η αποχώρηση της Ελλάδος απο το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του ¶κτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας απο τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.
Περιλαμβάνονται, επίσης, ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών, η άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15", η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις Θ. Πάγκαλου το ΠΑΣΟΚ
Aποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια, πήρε το ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμερίζεται ή αποδοκιμάζει την άποψη του βουλευτή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγεί «το φαινόμενο πολιτικής αλητείας» των κουκουλοφόρων, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει επανειλημμένα, και θα έχετε ακούσει κι εμένα να το κάνω από αυτό το βήμα, ότι θεωρούμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τηρήσει μία στάση ευθύνης, καταδικάζοντας τα φαινόμενα βίας που βλέπουμε γύρω μας».
Συμπλήρωσε δε πως έχουν πει «πολύ καθαρά ότι, υπάρχει μία ανάγκη, μέσα στη σημερινή κρίση, να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να χτίσουμε μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, να υπάρξει ένας κοινωνικός διάλογος, ένας διάλογος και με άλλες πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική κατεύθυνση».