Ζιμπάμπουε: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 17:47
UPD:17:52
A- A A+

Η κρίση που μαστίζει τη Ζιμπάμπουε επιδεινώνεται με ανησυχητική ταχύτητα, σε σημείο να κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από λιμό, προειδοποιεί ο ΟΗΕ και καλεί την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα «να πράξουν περισσότερα για να ανασυγκροτηθεί το σύστημα υγείας, να τεθεί τέρμα στην επιδημία χολέρας και να εξασφαλισθεί τροφή για όλο τον πληθυσμό».

«Δεν υπάρχει αρκετή τροφή, ούτε σε εθνικό επίπεδο, ούτε στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια», τονίζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σουτέρ.

Η επισιτιστική κρίση εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά την ήττα του καθεστώτος Μουγκάμπε στις βουλευτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Παράλληλα η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μία επιδημία χολέρας την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει πρωτοφανή και η οποία από τον Αύγουστο έχει προσβάλει περίπου 21.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.123.

Όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς Οργανισμού, η επιδημία αντικατοπτρίζει την κατάσταση αποσύνθεσης της χώρας, καθώς το σύστημα υγείας, άλλοτε αποτελεσματικό, είναι πλήρως κατεστραμμένο, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση της χολέρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή