Τζόνσον: Οι χειρότεροί μας φόβοι έγιναν πραγματικότητα

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 14:33
UPD:14:40
via REUTERS/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε σε μια χώρα χωρίς καμία πρόκληση και χωρίς καμία αξιόπιστη δικαιολογία. 

«Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν πλέον γίνει πραγματικότητα και όλες οι προειδοποιήσεις μας έχουν αποδειχθεί τραγικά ακριβείς», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του θα ανακοινώσουν ένα « μεγάλο πακέτο κυρώσεων» που έχει σχεδιαστεί για να «χτυπήσει» τη ρωσική οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να σταματήσει συλλογικά την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει δώσει στον Πούτιν έλεγχο στην Ευρώπη, είπε.

«Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη», είπε ο Τζόνσον: «Διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και – τελικά – στρατιωτικά, αυτό το αποτρόπαιο και βάρβαρο εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να τελειώσει με αποτυχία». Όπως είπε, ο Πούτιν έφερε «ένα παλιρροϊκό κύμα βίας» στην Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε ότι η ελευθερία της Ουκρανίας δεν μπορεί να «σβήσει», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται απλώς να κοιτάξουμε αλλού».  «Δεν είναι κάποια μακρινή χώρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα», σημείωσε, αναφέροντας ότι η Ουκρανία -η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη- είναι μια χώρα που για δεκαετίες απολαμβάνει ελευθερία και δημοκρατία.

Η φλόγα της ελευθερίας θα «ανάψει ξανά» στην Ουκρανία, συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.  «Δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα υποτάξει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών»., πρόσθεσε.  Αυτή η «πράξη απερίσκεπτης επιθετικότητας» είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία στην Ανατολική Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, τόνισε επίσης, και κατέληξε πως αυτή η κρίση αφορά το δικαίωμα μιας χώρας να επιλέγει το μέλλον της και αυτό είναι ένα δικαίωμα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή