Σολτς: Τρομακτική μέρα για την Ουκρανία - Μαύρη μέρα για την Ευρώπη

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 12:37
UPD:13:31
REUTERS/POOL
A- A A+

«Eίναι μια τρομακτική μέρα για την Ουκρανία και μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την απερίσκεπτη πράξη του Προέδρου Πούτιν», είπε. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «πόλεμο του Πούτιν» και είπε ότι η Δύση ετοιμάζεται να επιβάλει «σκληρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας. στόχος των μέτρων είναι  να καταστήσουν σαφές στους ηγέτες της Ρωσίας ότι «θα πληρώσουν ένα πικρό τίμημα για αυτήν την επιθετικότητα», σημείωσε. 

«Θα γίνει φανερό ότι με αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν έχει διαπράξει ένα σοβαρό λάθος», είπε. Ο Ρώσος πρόεδρος «έθετε σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων αθώων ανθρώπων στην Ουκρανία» και «αμφισβητεί την ειρηνική τάξη της ηπείρου μας». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από αυτά», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Κίεβο «αυτές τις δύσκολες ώρες».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε: «Μετά από μήνες προετοιμασίας ψεμάτων και προπαγάνδας, ο πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν αποφάσισε χθες το βράδυ να εκπληρώσει τις απειλές του». 

«Με τη στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες της διεθνούς τάξης, μπροστά στα μάτια του κόσμου. Μόνο η Ρωσία επέλεξε αυτόν τον δρόμο», πρόσθσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. Όπως είπε οι ηγέτες της Δύσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να  βρεθεί μια ειρηνική λύση, μέσω της διπλωματίας, για αυτήν την κρίση στη Ρωσία, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση συνομιλιών.

«Οι Ουκρανοί δεν έχουν κάνει τίποτα για να δικαιολογηθεί αυτή την αιματοχυσία», είπε η Μπέρμποκ. «Αυτός ο πόλεμος έχει σκοπό να καταστρέψει ένα πράγμα - την ελπίδα των Ουκρανών ότι μετά από δεκαετίες ανελευθερίας έχουν δικαίωμα στη δημοκρατία, δικαίωμα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς καταπίεση.

«Πρόεδρε Πούτιν — δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταστρέψεις αυτό το όνειρο. Αναπτύσσεται στην Ουκρανία και στη χώρα σας επίσης. Είμαι πεπεισμένη ότι στη Ρωσία πάρα πολλοί άνθρωποι θα ντρέπονται και θα είναι έξαλλοι που το όνομα της Ρωσίας θα καταστραφεί για δεκαετίες με την αδίστακτη δολοφονία των αδελφών της στην Ουκρανία», τόνισε. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή