Γιάννης Σμαραγδής: Η ταινία «Καποδίστριας» θα συμβάλει στην αγιοποίησή του

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 08:01
A- A A+

Την άποψη πως όταν προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία του, αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, «και θα απλωθεί το μέσα μεγάλο σώμα του, αργά ή γρήγορα θα συμβάλει ώστε να αγιοποιηθεί» ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, εξέφρασε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης.  

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών -«Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», «Καζαντζάκης»-, είπε πως τα γυρίσματα της ταινίας, που καθυστέρησαν εξαιτίας της πανδημίας, θα ξεκινήσουν τον προσεχή Μάιο από την Ελλάδα, επειδή θέλει να αναδείξει το «ελληνικό φως», ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνουν γυρίσματα και στην Ελβετία και την Αυστρία.

Τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στη Ρωσία, επειδή την περίοδο εκείνη, ιδίως κατά τις δύο μεσαίες εβδομάδες του μήνα, όπως επισήμανε, είναι «το μαγικό ρωσικό τοπίο πριν μπεις στον χειμώνα. Πρόκειται για κάποιες μέρες όπως εμείς έχουμε τις αλκυονίδες και είναι τέτοια η μαγεία του τοπίου, που ο μεγάλος εθνικός ποιητής τους ο Πούσκιν, έχει ασχοληθεί με αυτές τις δύο εβδομάδες».

Όσον αφορά στην καθυστέρηση της έναρξης των γυρισμάτων, εξαιτίας της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει μία άποψη την οποία ασπάζεται· συγκεκριμένα, ανέφερε: «οι δυσκολίες είναι διλήμματα και όχι προβλήματα. Δηλαδή ό,τι σου εμφανίζεται ως πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως δίλημμα, άρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυσκολίες ευεργετικά. Έτσι λειτούργησα, και σ’ αυτό το διάστημα ξαναέγραψα το σενάριο συνολικά 38 φορές, όχι αλλάζοντας τα στοιχεία αλλά τη θέαση των στοιχείων».

Μεταξύ των νέων στοιχείων που έχουν συμπεριληφθεί στο σενάριο, όπως υπογράμμισε, είναι πως ο Ιωάννης Καποδίστριας έσωσε τα ιερά κειμήλια του Αγίου Όρους, τα οποία είχαν δοθεί στους επαναστάτες της Μακεδονίας, όταν ξεσηκώθηκαν ενάντια στους Τούρκους, για να πάρουν χρήματα και να ενισχύσουν την απελευθέρωση της χώρας. Επειδή απέτυχε ο ξεσηκωμός, οι Τούρκοι έβαλαν μια φρουρά για να εποπτεύει το Άγιο Όρος, υποχρεώνοντας τους μοναχούς να τους πληρώνουν, αλλά επειδή δεν είχαν χρήματα τους έστειλε δικά του ο Ιωάννης Καποδίστριας!

Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ του, «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», που προβλήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είπε πως δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του Κοινωφελούς  Ιδρύματος  Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ) και πως το είδε ως ευκαιρία να βαθύνει τη σχέση του με τα πραγματικά περιστατικά. «Το παράξενο είναι ότι είχε εξαιρετική αποδοχή στην Ελβετία, όπου αρχικά προβλήθηκε», είπε.

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που θα απορρέουν από την ταινία σημείωσε πως «η Ελλάδα γεννάει μεγάλα πράγματα γιατί δεν είναι χώρα, είναι τρόπος! Δηλαδή είναι αυτός ο ελληνικός τρόπος να βιώνουμε το φως που είναι Θεός».

Προτεινόμενα για εσάς