Ισπανία: Σε κρίση το Λαϊκό Κόμμα, παραιτήθηκε ο Κασάδο μετά τη διαμάχη με την Αγιούσο

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 13:30
UPD:13:51
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του ισπανικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), συμφώνησε την Τρίτη να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πιθανότατα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία από τον επί μακρόν πρόεδρο της περιοχής της Γαλικίας, Αλμπερτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω ενός «εμφυλίου» πολέμου που διεξάγεται μεταξύ του Κασάδο και της αντιπάλου του, της περιφερειακής προέδρου της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, που οδήγησε το κόμμα στο χείλος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης λόγω σκληρών κατηγοριών για διαφθορά, κατασκοπεία και «βρώμικα» κόλπα.

Η κρίση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν Η Αγιούσο ξέσπασε απότομα εναντίον του Κασάδο και κατηγόρησε δημόσια τον ίδιο και τον γενικό γραμματέα του PP, Τεοντόρο Γκαρθία Εχέα, ότι προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να αναζητήσουν σκάνδαλα προκειμένου να την απαξιώσουν.

Ο Κασάδο αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι το κόμμα ερευνούσε την Αγιούσο επειδή είχε στοιχεία που έδειχναν ότι ο αδερφός της είχε λάβει χιλιάδες ευρώ σε προμήθειες που συνδέονταν με συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ της περιφερειακής κυβέρνησης για την προμήθεια μασκών προσώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς της Ισπανίας ξεκίνησε τη δική της έρευνα για το θέμα.

Ένας τολμηρός Κασάδο είπε αρχικά ότι θα κινούσε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Αγιούσο ως αποτέλεσμα των αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία «είναι αρκετά σχετικά για να συμπεράνουμε ότι υπήρξε επιρροή». Όμως μέσα σε λίγες μέρες ο αρχηγός του κόμματος αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να αναβάλει τη διαδικασία όταν έγινε σαφές ότι η δημοτικότητα της χαρισματικής προέδρου της Μαδρίτης ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη δική του.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Αγιούσο δημιούργησε πολιτική αίσθηση μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων χάρη στη σθεναρή αντίθεσή της στους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Την Κυριακή, χιλιάδες σκληροπυρηνικοί του PP περικύκλωσαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του Κασάδο και την εκλογή της Αγιούσo στην ηγεσία του κόμματος.

REUTERS/JUAN MEDINA

Υποστηρικτές της Αγιούσο συγκεντρώνονται στα γραφεία του PP στη Μαδρίτη.

Παρά τις δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης, η Αγιούσο μέχρι στιγμής αρνήθηκε να κάνει διεκδικήσει ηγεσία του κόμματος και επανειλημμένα επέμενε ότι «η θέση της είναι στη Μαδρίτη». Αυτό οδήγησε τους ισχυρούς του κόμματος να ζητήσουν από τον πρόεδρο της περιοχής της Γαλικίας, Νούνιεθ Φεϊχό, να πάρει τη θέση του Κασάδο.

Αποχαιρετισμός στη Βουλή - «Δεν πάμε σε εκλογές», λέει ο Σάντσεθ

Ο Κασάδο, αποχαιρέτησε το Κογκρέσο αυτή την Τετάρτη με πανηγυρικό ύφος, εν μέσω της εσωτερικής κρίσης που βιώνει το κόμμα, σε μια ομιλία που απέσπασε χειροκροτήματα από τα έδρανα του PP. Στην απάντησή του, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, Πέδρο Σάντσεθ, εγγυήθηκε ότι δεν θα προχωρήσει στις γενικές εκλογές επειδή το PSOE «έχει αίσθηση του κράτους» και δεν θα εκμεταλλευτεί την «αδυναμία» του πολιτικού του αντιπάλου.

Πηγές από το περιβάλλον του ανακοίνωσαν λίγα λεπτά πριν ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του κυβερνητικού ελέγχου -όπως έκανε κάθε Τετάρτη τα τελευταία τριάμισι χρόνια- ως «υποχρέωση αρχηγού της αντιπολίτευσης και από σεβασμό στην έδρα της εθνικής κυριαρχίας.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, El Pais

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή