Υπό πίεση η UEFA λόγω της χορηγίας με Gazprom

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 13:30
UPD:13:34
A- A A+

Αυξάνονται οι πιέσεις για την UEFA λόγω των δεσμών της με τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η κρίση ανάγκασε το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τον εφετινό τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη, ενώ εγείρει βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με τη μακροχρόνια συνεργασία της Gazprom με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ένα θέμα που, πλέον, βρίσκει χώρο στις σελίδες και των Financial Times. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα διοργάνωσης ποδοσφαιρικών τουρνουά σε μια Ρωσία που εισβάλλει σε κυρίαρχες χώρες».

Ομοίως, ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών που συμμετέχει στην επίλεκτη επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε στους Financial Times ότι η UEFA πρέπει να διακόψει τις σχέσεις της με την Gazprom.

«Η UEFA παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε εύθετο χρόνο, εάν χρειαστεί. Η UEFA δεν έχει άλλα σχόλια να κάνει αυτή τη στιγμή», επανέλαβε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν δεσμεύτηκε για την ευρύτερη συνεργασία του με την Gazprom, απάντησε μόνο ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Η Gazprom ανανέωσε τη χορηγία της για το Champions League τον Μάιο του περασμένου έτους. Ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και σύμφωνα με στοιχεία της SportBusiness Sponsorship, η συμφωνία για την τριετία 2018-2021 είναι ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ ανά σεζόν με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Όχι μόνο η UEFA όμως. Στη Γερμανία, η Σάλκε δέχεται επίσης πιέσεις να τερματίσει τη συνεργασία με την Gazprom, η οποία διαρκεί χρόνια. Ο σύλλογος είπε ότι παρακολουθεί «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη με μεγάλη ανησυχία», αλλά πρόσθεσε ότι η Gazprom Γερμανίας είναι «αξιόπιστος εταίρος» εδώ και 15 χρόνια και ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «σε συνεχή διάλογο με τον κύριο χορηγό μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις