Διάγγελμα Μπάιντεν: Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας - Ζούμε την «αρχή εισβολής» στην Ουκρανία

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 21:52
UPD:23/02/2022 00:30
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

«Ποιος για όνομα του Θεού πιστεύει ότι είναι ο Πούτιν», ξεκίνησε ο Μπάιντεν το αποψινό διάγγελμά  από τον Λευκό Οίκο όπου ανακοίνωσε την «πρώτη δόση» αυστηρών οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση απο την Ρωσία της αυτονομίας του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία,  και την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή.

Άφησε ωστόσο ένα μικρό παράθυρο ανοικτό στον διάλογο.«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με την Ρωσία» ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος που όμως φάνηκε απολύτως πεπεισμένος πως «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν», και έκανε λόγο για «αρχή εισβολής» στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναζητά δικαιολογίες για τη βίαιη κατάληψη πρόσθετων περιοχών», είπε ο Μπάιντεν.

«Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε γνωστό πώς έχει δώσει εντολή για την αναδιάταξη αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής.

«Έχω εξουσιοδοτήσει την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ήδη τοποθετημένες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία» ανέφερε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία» πρόσθεσε, και επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν για να πολεμήσουν.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή των περιοχών του ΝΑΤΟ» τόνισε ξεκαθαρίζοντας: «Μιλάμε για αμυντικές κινήσεις από πλευράς μας, δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε την Ρωσία».
 

Ποιες είναι οι κυρώσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τις κυρώσεις λέγοντας «Πρέπει να απαντήσουμε στις αποφάσεις που έλαβε η Ρωσία. Θα επιβάλουμε πολλές οικονομικές κυρώσεις. Η  κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απαιτεί κοινή απάντηση της διεθνούς κοινότητας  Είμαστε ομόφωνοι ως προς την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία προχωρήσει θα φέρει την ευθύνη».

«Θα αναλάβουμε δράσεις ώστε ο πόνος των κυρώσεων να πονέσει την ρωσική οικονομία και όχι την δική μας, επεσήμανε. Φυσικά θα υπάρξουν αυξημένες τιμές πετρελαίου , η υπεράσπιση της ελευθερίας έχει κόστος».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μπάιντεν, η «πρώτη δόση» των  κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχουν στόχο το δημόσιο χρέος της χώρας και δύο ρωσικές τράπεζες, την V.E.B. και την Military Bank.

Επίσης θα υπάρξουν κυρώσεις για το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, ώστε η Μόσχα «να μην μπορεί πλέον να συγκεντρώνει χρήματα από τη Δύση και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές».

Από αύριο επίσης θα επιβληθούν κυρώσεις κατά των ρωσικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους όπως ανέφερε.

«Οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν ισχυρότερες κυρώσεις εάν ο Πούτιν συνεχίσει την εισβολή» τόνισε

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή