Το κυβερνητικό Plan Β για ενέργεια, οικονομία λόγω του Ουκρανικού

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 14:46
UPD:14:46
EPA/FEDERICO GAMBARINI

Όλα δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την παράταση του πλέγματος των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο.

A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Επανασχεδιάζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη συνεδρίαση έγινε ανάλυση  της κατάστασης, μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν για την αναγνώριση της  ανεξαρτησίας των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από αυτονομιστές  στην Ανατολική Ουκρανία. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο πως είχε προηγηθεί την προηγούμενη Δευτέρα μια ακόμα σύσκεψη για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς το εξελισσόμενο ενεργειακό ράλι και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσουν την ελληνική οικονομία. Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην  ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται πάνω από 10% σύμφωνα  με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου. Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 97 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Όλα δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την παράταση του πλέγματος των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο. Τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, καθώς πρέπει να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. 

Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο παράλληλα πρέπει να βρεθεί χώρος και για πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών από τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά (εξαιτίας του ενεργειακού ράλι). Στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχει σχέδιο για ένα  έκτακτο επίδομα πριν από το Πάσχα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο αυτό θα επανεξεταστεί με βάση και τα νέα δεδομένα. 

Πάντως στόχος είναι να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς τα θετικά μηνύματα από το αναπτυξιακό πεδίο «θολώνουν» από το ρεκόρ 25ετιας του πληθωρισμού τον Ιανουάριο αλλά και την ανηφορική πορεία των ελληνικών ομολόγων. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που έχουν μπει μέχρι τώρα σε εφαρμογή. Ειδικότερα το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή λίγο την οικογένεια. Στον αντίποδα μόνο  το 17% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι βοηθούν αρκετά ή πολύ.

Τσίπρας : Απόπειρα  εξαπάτησης των αγροτών - Μέτρα ανεπαρκή και κατώτερα  των περιστάσεων

Για «οικονομική ασφυξία» των αγροτών κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να λάβει έστω και την τελευταία στιγμή συγκεκριμένα μέτρα. Με επίκαιρη ερώτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης  κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα εξαπάτησης των αγροτών με την ανακοίνωση μέτρων που είναι ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων μέσα σε  συνθήκες πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που πλήττει την πρωτογενή παραγωγή. Συνεχίζει τα πυρά λέγοντας ότι  η κυβέρνηση «φρόντισε να πραγματοποιήσει τη χειρότερη και αδιαφανέστερη πληρωμή άμεσων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει γίνει ποτέ έως τώρα, αφήνοντας τους αγρότες διπλά έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις».

Συγκεκριμένα  ερωτάται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός :

-Γιατί δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών;

-Σκοπεύει, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, καθώς και τη στοχευμένη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος με στόχο την αντιστάθμιση του υπέρογκου κόστους της ρήτρας προσαρμογής;

Κατρίνης: Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος 

«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει το ιδιωτικό χρέος ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό . Μεταξύ άλλων επισημαίνει  πως  το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ, ενώ  χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις .

Παράλληλα απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό:

-Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

-Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή