Όλοι οι ελεγκτές στην πίστα 

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 08:52
UPD:08:53
A- A A+

Η ΑΑΔΕ είναι αποφασισμένη να πιάσει στην τσιμπίδα της όσους φοροδιαφεύγουν. Και προς τούτου έχει επιστρατεύσει τα όπλα της τεχνητής νοημοσύνης. Ρομπότ δεν βλέπουμε ακόμη στα κτίρια των ΔΟΥ, αλλά οι αλγόριθμοι και το λεγόμενο "data mining" (εξόρυξη δεδομένων) είναι γεγονός. Εδώ και μήνες αξιοποιούνται αυτά τα εργαλεία για την ταυτοποίηση ύποπτων συναλλαγών αλλά και προσώπων.

Με τον τρόπο αυτό έρχονται στο φως ψευδή στοιχεία σε φορολογικές δηλώσεις, «περίεργες» συναλλαγές προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και ανακαλύπτονται καταθέσεις εκατομμυρίων που έχουν φροντίσει να στείλουν φορολογούμενοι σε "παραδείσους" του εξωτερικού. 

Όσο όμως και εάν μπαίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στη ζωή μας και στη φαρέτρα των ανεξάρτητων αρχών, οι παραδοσιακές πρακτικές εξακολουθούν να είναι χρήσιμες. Στη συγκεκριμένοι περίπτωση μιλάμε βεβαίως για τους επιτόπιους ελέγχους των "ράμπο". Στην πιο πρόσφατη επιτυχία τους οι έλεγχοι αυτοί ξεσκέπασαν φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι ελεγκτές «ανέβηκαν στην πίστα» για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και έκτοτε την είχαν στο μικροσκόπιό τους. Μετά από ενδελεχή έλεγχο, διαπίστωσαν τα εξής: Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, η επιχείρηση είχε αποκρύψει έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας στα ταμεία της ΦΠΑ, που ξεπερνά τα 700.000 ευρώ. Επιπλέον, η απόκρυψη εσόδων για το 2019 και το 2020 ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ο ΦΠΑ, που δεν έχει αποδοθεί, τα 500.000 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και ίσως αποκαλύψει και άλλα «παρατράγουδα». 

Ν. Στ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή